Крагујевац: ДАР ОД СРЦА

Колико је данас, у ово време значајно какви смо људи и колико поштујемо једени друге, сведочи пример СУБНОР-а Крагујевца и његових чланова, посебно председника академика Жељка В. Зиројевића, који је из своје, не мале библиотеке, данас Архиву Шумадије у Крагујевцу, поклонио у Завичајни фонд ове изузетне институције, преко 200 наслова књига из области историје, политике, књижевности…

Уручујући овај свој дар академик Зиројевић је истакао да је СУБНОР препознатљив по свом антифашистичком, патриотском карактеру и да ове књиге које су он и његови сарадници прикупили и данас даровали Архиву заправо су подсетник новим нараштајима и из њих се може научити како се волела, бранила и чувала Отаџбина.

Захваљујући се у име институције која се бави прикупљањем, проучавањем, сређивањем и објављивањем архивске грађе, директорка Архива, проф. Сања Живковић истакла је да је част и задовољство, што једна оваква институција попут СУБНОР-а, поклања изузетно богатство и да је гест професора Зиројевића, доказ да има још људи који чувају прошлост, садашњост али и будућност, да је овај дар значајан за све а посебно за научне раднике, студенте, ђаке, јер судећи по насловима књига из ове збирке да се у њој налазе књиге које се данас ретко могу наћи, јер поклон и на томе још више добија на значају. Ово је такође, изузетно важан корак на утемељењу досадашње успешне сарадње Архива Шумадије и СУБНОР-а.

Фотографије: Милош Игњатовић, Данче Секулић