Крагујевац: СЕЋАЊЕ НА ПОБУНУ СЛОВАКА

Поводом 104-е годишњице од побуне Словака, припадника Тренчинског 71. Пешадијског пука аустроугарске војске, 21. јуна 1918. године када је њих 700  у Крагујевцу дигло свој глас против малтретирања, ратних сукоба и тражења слободе а њих 44 изведено пред војни преки суд и стрељано на Становљанском пољу, на Спомен обележје и њихову гробницу одржана је комеморативна свечаност и положени венци.

Уз интонирање химни Републике Словачке и Србије венце су положиле делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране РС, амбасаде Словачке на челу са амбасадором Њ.Е. Федором Росохом, града Крагујевца на челу са градоначелником Николом Дашићем, Удружења потомака старих ратника 1912-1920 „Војвода Радомир Путник“ из Крагујевца, Спомен парка „21. октобар“, Месне заједнице „Багремар“, док је венац у име СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца положио председник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић са сарадницима.

Присутнима су се обратили градоначелник Крагујевца Никола Дашић који је истакао да Крагујевац као град страдалник непрекидно шаље антиратну и поруку мира свима у свету. Амбасадор Словачке Федор Росоха се захвалио Крагујевцу и Шумадији што негује успомену на његове сународнике стрељане словачке војнике, а обратио се и државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Мирко Јањић.

Традиционално као и раније амбасадор Словачке је положио и венац на хумку стрељаним ђацима и професорима у Крагујевачким Шумарицама.