Крагујевац: СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Јединице славне Црвене aрмије 27. јануара 1945. године ослободиле су концентрациони логор Аушвиц и поводом тога дана установљен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста који подсећа на смрт 6 милиона Јевреја страдалих под влашћу нациста и њихових слугу а од тога 1,1 милон у Аушвицу.

Поводом овог дана у насељу „Багремар у Крагујевцу, на гробници у којој заједно почивају Срби, Јевреји и Роми, скојевци, комунисти, адвокати, професори и радници, које су немачки зликовци и њихове слуге стрељали 20. октобра 1941. године у склопу крагујевачке трагедије, положене су црвене руже, запаљене свеће и одата пошта страдалима. Цвеће су положиле делегације Војске Србије, Скупштине града, амбасаде Израела, Друштва српско јеврејског пријатељства „Ахава“, СУБНОР-а Крагујевац, Спомен парка „Крагујевачки октобар, МЗ „Багремар“ и представници Јеврејске општине Београд.

Присутнима су се обратили, Сања Живковић председница Удружења „Ахава“, заменик председник Скупштине града Крагујевца Зоран Младеновић и заменица амбасадора Израела у Србији Александра Бен Ари који су истакли значај сећања на све жртве фашизма током Другог светског рата. Представници ГО СУБНОР-а Крагујевца на челу са председником академиком Жељком В. Зиројевићем имали су и сусрет са представницима Јеврејске општине Београд – председником Надзорног одбора Давором Саломом којом приликом су му поклонили књигу коју је издао СУБНОР Крагујевца „Багремар-октобар 1941“ и договорена даља сарадња.

Треба напоменути да је спомен плочу са именима 122 стрељана лица (Срба, Јевреја и Рома) после вишедеценијског истраживања, подигао СУБНОР Крагујевца на спомен обележју у Багремару из личних средстава.

26. јануар 2023.