Крагујевац: ВРАЋАЊЕ ИМЕНА ЗАСЛУЖНИХ

Успешна сарадња Градског одбора СУБНОР-а Крагујевац, Дома здравља Крагујевац и Удружења српско-јеврејског пријатељства „Ахава“, постиже запажене резултате. Након више састанака председника ГО СУБНОР-а Крагујевац, академика, пук. Жељка В. Зиројевића са сарадницима и директора Дома здравља, др Василија Антића, отпочело се са давањем имена здравственим амбулантама у Крагујевцу, по заслуженим медицинским радницима.

Прва амбуланта која је понела назив „др Моша Ели“ је Дом здравља Здравствена станица бр. 4 у Крагујевцу. Доктор Моша Ели рођен је 1897. године  у Нишу, завршио гимназију у Крагујевцу као одличан ученик, медицину у Бечу где је постао члан Клуба студената социјалиста из Југославије. Био је познати јавни радник и хуманиста. Од почетка оружаног устанка 1941. године против фашиста помагао је Крагујевачки партизански одред и наочиглед немаца и њихових слугу оперисао рањеног партизана Слободана-Банета Милосављевића извадивши му метак из ноге и спасао му живот. Чувао га је неколико дана у санаторијуму а затим пребацио на сигурно. Знајући за његове левичарске идеје 19. октобра 1941. године немачки фашисти хапсе га уз помоћ својих слугу љотићеваца са групом талаца комуниста, Јевреја, Рома. Поред др.Моше Елија у групи су се налазили др.Ноах Шнерсон, чувени стрелац-пушкар Мата Марковић са синовима Војиславом и Србиславом (чланови СКОЈ-а), професор Милорад Јовановић учесник Октобарске револуције у Русији, Јован Лебарић, адвокати Драгољуб Миловановић, Мида Вукомановић, Михајло Ивеш и други. Заправо њих 122.

Дана 20. октобра 1941. године у насељу Багремар – стрељани су. Ту они и данас почивају.

ГО СУБНОР је предложио директору Дома здравља да и остале амбуланте добију називе по именима заслужних здравствених радника попут др Ноаха Шнерсона, Лазара Мићуновића, Наде Наумовић студента медицине која је стрељана 21. октобра 1941. и проглашена за народног хероја, др Миленка Хаџића Јове који је погинуо као начелник штаба Сврљишког партизанског одреда (проглашен за народног хероја), др Саре Шнерсон и других.

На овај начин и овом иницијативом СУБНОР-а отрже се од заборава и враћају имена заслужнима за нашу Отаџбину.