ЛЕКАР ХЕРОЈ

Потресне речи сабораца др Миодрага Лазића: „Био је то човек који је голим рукама, стискајући га, оживео срце ратника и то срце и данас куца“.

„Др Лаза је био човек, лекар, војничина који је спасио више од 1.000 живота на бојишту, оперишући по три војника истовремено, радећи у ратној болници на пољу и по пет, шест сати без престанка. Био је то човек који је голим рукама, стискајући га, оживео срце ратника у источном Сарајеву и то срце и данас куца“.

Овим речима о славном српском хирургу др Миодрагу Лазићу из Ниша који је пре годину дана изгубио битку са корона вирусом, говорио је данас на његовим гробом Анђелко Милићевић некадашњи командант Гатачке бригаде Херцеговачког корпуса војске Републике Српске и члан Извршног одбора СУБНОР-а Србије, одликован у рату највишим признањима – Карађорђевом звездом и орденом Његоша.

Он је у говору после опела над гробом рекао је да је нишки хирург био „херој српског народа и српски Обилић“.

– Ни из чега, огромним ентузијазмом и пре свега родољубљем као добровољац радио си у Двору на Уни, Глини, Костајници, Корану, на Палама и у новооснованој твојој ратној болници „Жица“ у Блажују у којој си својим хируршким умећем и људскошћу, која те је одувек красила, помагао народу и српској напаћеној војсци да на тим просторима српско име остане и опстане. Операције си осим у болницама вршио и на самим линијама фронта, под шаторима, у зградама школа. Носио си честито униформу српске војске и учествовао у пробоју коридора живота – рекао је Милићевић.

Он је подсетио да је др Лазић био на подручју тадашњег Српског Сарајева једини хирург специјалиста за трбух и грудни кош и да је провео четри године оперишући пацијенте на територији која је покривала пет општина са 100.000 становника и бораца.

Милићевић је истакао да је др Лаза до задњег часа био на радном месту, лечећи друге од пошасти короне од које је и сам оболео.

 Отишао је чувени ратни хирург, српски добровољац у обе српске крајине. Умирали су и умираће велики и значајни људи нашег постојања али не знам да ли ће још за којим толико и таквих суза бити проливено као за нашим др Лазом – рекао је Милићевић.

Никола Вановац из Какња, саборац др Лазе, дошао је данас на његов гроб да му ода почаст.

– Упознао сам се др Лазу када сам због тешке повреде би у болници ‘Жица’. Увек је био на првој линији. Није било предаха када је радио, ни места где он не би некоме указао помоћ, била киша или снег. Био је неуморан, спасио је много људи. Др Лаза неће бити заборављен никада – каже он.

Извор: БЛИЦ