МАЛИ ЧАС ИСТОРИЈЕ У ИЗБИШТУ

СУБНОР Вршац, у сарадњи са МЗ Избиште и  тамошњом Основном школом „Жарко Зрењанин“ уз подршку самоуправе Града Вршца, приредио је  11. септембра у центру села, са почетком у 11 сати, „Мали час из историје“, у спомен мештанима Избишта страдалим на различите начине у борби за слободу у Другом светском рату.

– Избиште је село Народних хероја из Другог светског рата: Жарка Зрењанина, Анђе Ранковић, Исе Јовановића, али и ништа мање по херојству значајних, но мање знаних,  неустрашивих младих људи, који су своје животе уткали дубоко у темеље наше слободе. Управо ће овај  „Мали час историје“ освежити успомену, старије потсетити, а млађима дати на знање да су се њихови преци, сви од реда избиштани, њих 52. храбро супротставили Хитлеровој фашистичкој солдатесци инсталираној на територији Баната, Србије и Југославије. Њихова имена су уклесана на спомен обележје у центру села, а уз њих су и имена мештана страдалих у немачком заробљеништву , као и имена обешених и стрељаних избиштана,широм окупиране Србије, рекао је између осталог Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР Града Вршца.

Слободан Јованов, члан градског већа, обратио се присутнима речима пуних пијетета за храбре местане Избишта, који су своје највредније дали за слободу  и пренео поздраве градоначелнице Драгане Митровић, са уверавањем да ће Град Вршац, као и досад, давати подршку и стајати иза патриотских манифестација.

Венце су на спомен обележје у избиштанском парку положили представници Града Вршца, СНС-а и Месне заједница Избишта, основне  школе „Жарко Зрењанин“ те СУБНОР Града Вршца, организатора ове свечаности и поклонили се сенима храбрих слободара.

Након свечаности у центру села, пред родном кућом Народног хероја, просветитеља и антифашисте, Жарка  Зрењанина Уче, рођеног управо 11. септембра 1902. године, настављен је час историје којим је изнова осветљен животни пут неустрашивог борца за слободу, учитеља и просветитеља, страдалог у епском окршају са 700 стотина припадника злогласне Дивизије „Принц Еуген“ и припадника специјалне окупационе полиције, у опкољеном селу Павлиш 4. новембра 1942. године.  Тако је страдао непокелебљиви борац против фашизма, од нациста прозван “Црвени генерал”.

Спомен венчић на родну кућу, положили су представници СУБНОР и управе Града Вршца, Тихомир Тодосијевић и Славиша Максимовић.

Мали час из историје приредио је Драгољуб Ђорђевић.

Са скупа је потекла идеја, да се у родној кући Хероја, оснује Музеј антифашизма вршачког краја. Свечаност је била организована у складу са мерама ванредних околности, без учешћа ђака Основне школе „Жарко Зрењанин Уча“ из Избишта. и уз присуство ограниченог броја учесника сведеног на  цифру од 30., као израз подршке мерама у превентивној заштити здравља.