МАНЂЕЛОС – МАЛО, АЛИ ПРКОСНО СРЕМАЧКО СЕЛО

СУБНОР града Сремска Митровица и МУ СУБНОР Манђелос обележили су годишњицу ослобођења села Манђелос од фашизма у Другом светском рату.

Обележавање је окупило антифашистичке организације из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Међу окупљенима су били припадници Војске Србије, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР града Београда, СУБНОР-и Сремске Митровице, Лаћарка, Растине, Новог Сада, Руме, Апатина, Сурчина, Удружење ваздухопловаца Војводине, антифашисти Вуковара, Сребреника, дистрикта Брчко, као и бројни појединци и мештани села.

Скуп је у име домаћина поздравио председник СУБНОР-а града Сремска Митровица, Рада Корица, и председник СУБНОР-а Манђелос Миленко Весковић. Окупљенима се обратио  пуковник Бора Ерцеговац, заменик председника СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Београда, који је посебно похвалио залагање да се очува сећање на пркосни Срем који има чиме да се поноси и хвали када је у питању отпор фашизму током Другог светског рата. Он је подсетио на чињеницу да је народ Срема још пре званичног подизања устанка на разне начине водио активну антифашистичку борбу, као и да је народ Срема који се територијално припао НДХ био жртва бројних масовних злочина. Андрија Поповић, историчар, истакао је значај и херојство које је народ Срема исказао када је у најтежим тренуцима када се најмоћнија европска сила Трећи Рајх нашла под зидинама Москве усудио да готово голорук крене на мрског окупатора и крваву НДХ.

Манђелос је одиграо значајну улогу у стварању и постојању Фрушкогорског народноослободилачког партизанског одреда који је био прва герилска формација у окупираном Срему (тада НДХ). Члан британске мисије Бејзил Дејвидсон је оставио занимљиво сведочанство о партизанском одреду на Фрушкој гори. Он бележи да је Фрушкогорски одред био директан израз воље народа на побуну, да се састојао скоро до последњег човека од сељака рођених и одраслих у Срему, да је био у свакодневном контакту са сељацима који су га подржавали, обавештавали, снабдевали, налазили уточиште код њега, поносили се њиме, умирали за њега – „Нигде није било бољег доказа о суштински народном карактеру партизанског покрета.”

Током ратних дана окупације и фашистичког терора мештани Манђелоса су на све одмазде непријатеља одговарали још борбеније и организованије. У разним јединицама НОВ учествовало је 213 бораца, мештана села Манђелос, од којих је 95 погинуо. Број жртава фашистичког терора у овом месту је 183, док је 82 лица било интернирано у логоре. Фактички сваки трећи становник Манђелоса дао је свој живот у току НОБ.

Село Манђелос је дало два народна хероја – легендарног скојевца Бошка Палковљевића Пинкија и Саву Согића.