Међународна активност

ЗАЈЕДНО НА ПУТУ АНТИФАШИЗМА

Поводом 75-годишњице ослобођења дела југоисточне Србије (Алексинца и Сокобање) овај крај посетили су представници СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе. У делегацији су били Драган Митов Ђуровић, генерални секретар, Стеван Радуновић, члан Председништва СУБНОР-а Црне Горе и председник СУБНОР-а Цетиње и Андрија Николић.

Делегацију из Црне Горе у име председника Душана Чукића и СУБНОР-а Србије примио је потпредседник, пуковник, Жељко В. Зиројевић са сарадницима, пожелео им добродошлицу и истакао значај неговања традиција заједничке борбе Србије и Црне Горе против фашистичких завојевача и њихових слугу. Истакао је да СУБНОР Србије пружи руку свима онима који желе мир, поштују нашу борбу и слободарске традиције које баштинимо. СУБНОР Србије је истрајавао на овим идејама и као такав је препознатљив широм Европе.

Генерални секретар СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе, Драган Митов Ђуровић, истакао је своје задовољство што се налази у овом крају где су Алекса Маркишић и Димитрије Драговић дошавши из свог завичаја Цетиња и Даниловграда на Озрену и Соко Бањи виоско подигли заставу слободе и у борби против фашиста и њихових сaрадника дали оно највеће – своје животе.

СУБНОР Црне Горе дубоко се клања свим палим борцима за слободу и одаје признање СУБНОР-у Србије и Сокобање на оваквом обележавању јубилеја,  изузетном гостопримству на које су наишли у овом крајукао и на немерљивом доприносу председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића и СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Зувдије Хоџића на успешној досадашњој сарадњи. Две делегације су се договориле о наставку даље сарадње и јачању исте у наредном периоду.