САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871275Укупно посета:
  • 2667314Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НИКО НЕ СМЕ ДА НАМЕЋЕ ВЛАСТ

Међународна федерација антифашиста, са седиштем у Берлину, обавестила је целокупну јавност и чланство у преко четрдесетак држава, међу њима и СУБНОР Србије, о протесту због напада на легитимну и легалну власт и тиме народ Венецуеле који се на изборима изјаснио великом већином ко ће да управља њиховом сувереном земљом.

У прогласу упућеном у Београд, СУБНОР-у Србије, Међународна федерација констатује:

„Међународна федерација бораца отпора и антифашиста (ФИР) више пута је у дугој историји позивала на подршку демократским покретима у Латинској Америци. Потсећамо на широку солидарност са демократски изабраним социјалистичким председником Салвадором Аљендеом у Чилеу, који је збачен и убијен 11. септембра 1973. војним ударом под контролом ЦИА и војном хунтом генерала Пиночеа.

 Осећамо се обавезним да протестујемо против покушаја државног удара под контролом САД у Венецуели и да позовемо све антифашисте и демократе да се примени међународно право у  том региону.

Пре месец дана, лидер опозиционих партија Хуан Гваидо прогласио је себе – након консултација са владом САД – без икакве политичке легитимности за ”привременог председника”. САД, реакционарне владе у Бразилу и Колумбији, као и неке европске државе, нису имале ништа ургентније да раде него да признају Гваида. Да је таква подршка очигледно кршење међународног права, није занимало ове политичаре. Обрнуто од оног на шта се рачунало, армија и други органи у Венецуели нису се прикључили државном удару, већ настављају да подржавају председника Николаса Мадура, који је изабран великом већином и који – што се могло видети више пута задње четири недеље – ужива широку народну подршку.

Протеклог викенда политичка опозиција је покушала да исфорсира политичку одлуку путем наводних ”конвоја помоћи” из Бразила и Колумбије. Провокација је спречена јединицама одговорним за безбедност границе где је било насилних аката, намештених за међународне медије, и дало повод америчком  државном секретару Помпеу да запрети:”Сада имамо доказ”.

ФИР и његове чланице осуђују ове провокације и захтевају од влада својих земаља да поштују међународно право и територијални суверенитет других земаља. Поздрављамо апеле Кине, Русије, као и Мексика, Кубе и других земаља да се постигне решење путем преговора.

Осуђујемо настојања страних сила, посебно САД, да се војно мешају у унутрашње ствари Венецуеле” – стоји у протесту Међународне федерације антифашиста и покрета отпора са седиштем у Берлину.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.