Међународна федерација антифашиста

НИКО НЕ СМЕ ДА НАМЕЋЕ ВЛАСТ

Међународна федерација антифашиста, са седиштем у Берлину, обавестила је целокупну јавност и чланство у преко четрдесетак држава, међу њима и СУБНОР Србије, о протесту због напада на легитимну и легалну власт и тиме народ Венецуеле који се на изборима изјаснио великом већином ко ће да управља њиховом сувереном земљом.

У прогласу упућеном у Београд, СУБНОР-у Србије, Међународна федерација констатује:

„Међународна федерација бораца отпора и антифашиста (ФИР) више пута је у дугој историји позивала на подршку демократским покретима у Латинској Америци. Потсећамо на широку солидарност са демократски изабраним социјалистичким председником Салвадором Аљендеом у Чилеу, који је збачен и убијен 11. септембра 1973. војним ударом под контролом ЦИА и војном хунтом генерала Пиночеа.

 Осећамо се обавезним да протестујемо против покушаја државног удара под контролом САД у Венецуели и да позовемо све антифашисте и демократе да се примени међународно право у  том региону.

Пре месец дана, лидер опозиционих партија Хуан Гваидо прогласио је себе – након консултација са владом САД – без икакве политичке легитимности за “привременог председника“. САД, реакционарне владе у Бразилу и Колумбији, као и неке европске државе, нису имале ништа ургентније да раде него да признају Гваида. Да је таква подршка очигледно кршење међународног права, није занимало ове политичаре. Обрнуто од оног на шта се рачунало, армија и други органи у Венецуели нису се прикључили државном удару, већ настављају да подржавају председника Николаса Мадура, који је изабран великом већином и који – што се могло видети више пута задње четири недеље – ужива широку народну подршку.

Протеклог викенда политичка опозиција је покушала да исфорсира политичку одлуку путем наводних “конвоја помоћи“ из Бразила и Колумбије. Провокација је спречена јединицама одговорним за безбедност границе где је било насилних аката, намештених за међународне медије, и дало повод америчком  државном секретару Помпеу да запрети:“Сада имамо доказ“.

ФИР и његове чланице осуђују ове провокације и захтевају од влада својих земаља да поштују међународно право и територијални суверенитет других земаља. Поздрављамо апеле Кине, Русије, као и Мексика, Кубе и других земаља да се постигне решење путем преговора.

Осуђујемо настојања страних сила, посебно САД, да се војно мешају у унутрашње ствари Венецуеле” – стоји у протесту Међународне федерације антифашиста и покрета отпора са седиштем у Берлину.