САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869965Укупно посета:
 • 2665112Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СТАЛНА ПАЖЊА ВЕТЕРАНИМА

Састанак Сталног комитета Светске федерације ветерана за европске послове (23. по реду), одржан је на Цетињу. Учествовало је 80 делегата из 30 европских земаља, затим представници ветерана Јужне Кореје, Марока и Свазиленда, председник Светске федерације ветерана (ФМАК), Хамид Ибрахим. У раду су учествовали и Драгомир Вучићевић, члан СУБНОР-а Србије и Мирослав Лазoвић, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије.

Домаћин међународног скупа ветерана била је Унија бивших бораца и антифашиста Црне Горе. На церемонији отварања били су председник Црне Горе Филип Вујановић, који је посебно поздравио учеснике, чланови Владе Црне Горе, градоначелник Цетиња и представници јавног живота. Састанак је отворио председник Хамид Ибрахим, који је указао да државе и њихове владе морају да показују сталну бригу и помоћ ветеранима.

У тродневној дебати, представници организација су говорили о активности на националном и међународном плану. У говору нашег представника амбасадора Вучићевића, истакнуто је, поред осталог, следеће: стална брига наших организација за побољшање материјалног, статусног и социјалног положаја чланова; неговање и очување традиција антифашистзичког и других ослободилачких ратова Србије; поштовање људских и грађанских права и слобода; борба против свих облика дискриминације; унапређивање сарадање са сродним организацијама суседних земаља, Европе и шире. Поздрављен је позитиван развој ситуације у региону, уз наглашавање потребе трајног и праведног решавања проблема избеглица, расељених и проглнаних лица; решавање проблема Косова и Метохије у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Истичући  да су интерно расељена и прогнана лица, која живе у Србији, жртве бруталног прогона  Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије, током и после агресије НАТО 1999, наш представник је потсетио учеснике састанка на то да се ове године навршава 15 година од тог, за народе Србије и Црне Горе, трагичног догађаја и нецивилизацијског чина његових актера. Упознао је учеснике састанка са пригодним  комеморативним активностима које су тим поводом организоване у Србији, под називом „Да се не заборави“. Говорећи о кризи у Украјини, наш представник је, поред осталог, рекао да се организација Србије залаже за хитну обуставу сукоба и мирољубиво решење које ће поштовати  вољу свих грађана Украјине и уважавати њену улогу моста између Истока и Запада.

Одржана је и посебна седница под називом „Помоћ ветеранима“. Уводно излагање о томе дао је Џос Вирц, председник Радне групе за здравље ветерана. Поднета су три реферата, у којима су подробније разрађена следећа питања: ангажовање ветерана добровољаца у пружању помоћи другим ветеранима; ангажовање професионалаца у раду са организацијама ветерана; ангажовање професионалаца у професионалном здравственом систему за ветеране. У другом делу седнице, поднето је неколико реферата у којима су разматрана следећа питања: спорт и рекреативне активности за ветеране; социјално-екононмска и здравствена брига за ветеране.

На састанку је извршен избор потпредседника Сталног комитеа за европске послове. На предлог председника Сталног комитета, Дан Вига Бергтуна, за потпредседника је изабран Драгомир Вучићевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије. Тиме је, несумњиво, изражено признање СУБНОР-у Србије за активну улогу и допринос протеклих година остваривању циљева ветерана на националном и међународном плану.

У жељи да се унапреди сарадња организација ветерана на регионалном плану, формирана је Радна група Сталног комитета за Југоисточну Европу. За првог председника Групе је изабран Љубомир Секулић, потпредседник СУБНОР-а Црне Горе.

Поводом кризе у Украјини, на предлог почасног председника ФМАК, усвојен је апел, у којем је, уз дубоку забринутост ситуацијом, упућен позив за обуставу оружаних сукоба, како би Украјина наставила да постоји као независна држава, у добрим односима са суседним земљама, посебно са Руском Федерацијом.

Print Friendly, PDF & Email

4 реаговања на Међународна сарадња

 • Lune каже:

  Sve cestitke i uvek na oprezu !

  Ta akcija je od 1949. godine, iza leđa vlade i javnosti, bila sprovođena, uz angažman oko 2.000 bivših oficira, a glavni organizator bio je nekadašnji inspektor Bundesvera Albert Šnec, saznaje ovaj magazin, koji piše da su za to pribavljane donacije raznih firmi.
  Ljudi iz te tajne avojske špijunirali su levo orijentisane političare, poput socijaldemokrate Frica Erlera, dodaje “Špigel”.
  Konspirativne trupe imale su, kako se navodi, zadatak da se u slučaju sovjetskog napada na Nemačku prebace u inostranstvo, a zatim odatle krenu u borbu, kao i da deluju u zemlji u borbi protiv komunista, ukoliko bi došlo do građanskog rata.
  Bivši i prvi posleratni nemački kancelar, demohrišćanin Konrad Adenauer je, kako se navodi, najkasnije 1951. godine saznao o “Šnecovim trupama”, ali nije jasno zašto nije oštrije reagovao, prenosi ovaj magazin.

  • Lune каже:

   Ptanje je….:Sta je bila svrha, kraljevine Jugoslavije, kada je “kapitulirala” i u stocnim vagonima “otpravila” , cini se kao “RR”..do 300.000 YU oficira,podoficira i vojnika u nemacke logore…???

   • Lune каже:

    Hm,hmm i “crveni telefon ceka poziv”…?

    Руски виц о телефонском разговору Путина и Обаме

    Обама је позвао Путина који је оставио црвени телефон на режиму
    аутоматског одговора:
    „Здраво, ви зовете председника Русије, Путина. Нажалост нисам у
    могућности да вам одговорим сада.

    – Ако желите да се предате, притисните тастер 1.
    – Ако желите да ми претите са новим санкцијама, притисните тастер 2.
    – Уколико желите да разговарамо о ситуацији у Украјини, притисните тастер 3.

    Сви тастери осим тастера 1, активирају интерконтиненталне ракете
    Топол-М, Срећно! “

 • pedjaza каже:

  Ово је још један позитиван пример да СУБНОР Србије има чиме да се похвали на скуповима овакве врсте и да ужива висок углед међу сродним организацијама из других земаља.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.