Међународна сарадња

СТАЛНА ПАЖЊА ВЕТЕРАНИМА

Састанак Сталног комитета Светске федерације ветерана за европске послове (23. по реду), одржан је на Цетињу. Учествовало је 80 делегата из 30 европских земаља, затим представници ветерана Јужне Кореје, Марока и Свазиленда, председник Светске федерације ветерана (ФМАК), Хамид Ибрахим. У раду су учествовали и Драгомир Вучићевић, члан СУБНОР-а Србије и Мирослав Лазoвић, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије.

Домаћин међународног скупа ветерана била је Унија бивших бораца и антифашиста Црне Горе. На церемонији отварања били су председник Црне Горе Филип Вујановић, који је посебно поздравио учеснике, чланови Владе Црне Горе, градоначелник Цетиња и представници јавног живота. Састанак је отворио председник Хамид Ибрахим, који је указао да државе и њихове владе морају да показују сталну бригу и помоћ ветеранима.

У тродневној дебати, представници организација су говорили о активности на националном и међународном плану. У говору нашег представника амбасадора Вучићевића, истакнуто је, поред осталог, следеће: стална брига наших организација за побољшање материјалног, статусног и социјалног положаја чланова; неговање и очување традиција антифашистзичког и других ослободилачких ратова Србије; поштовање људских и грађанских права и слобода; борба против свих облика дискриминације; унапређивање сарадање са сродним организацијама суседних земаља, Европе и шире. Поздрављен је позитиван развој ситуације у региону, уз наглашавање потребе трајног и праведног решавања проблема избеглица, расељених и проглнаних лица; решавање проблема Косова и Метохије у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Истичући  да су интерно расељена и прогнана лица, која живе у Србији, жртве бруталног прогона  Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије, током и после агресије НАТО 1999, наш представник је потсетио учеснике састанка на то да се ове године навршава 15 година од тог, за народе Србије и Црне Горе, трагичног догађаја и нецивилизацијског чина његових актера. Упознао је учеснике састанка са пригодним  комеморативним активностима које су тим поводом организоване у Србији, под називом „Да се не заборави“. Говорећи о кризи у Украјини, наш представник је, поред осталог, рекао да се организација Србије залаже за хитну обуставу сукоба и мирољубиво решење које ће поштовати  вољу свих грађана Украјине и уважавати њену улогу моста између Истока и Запада.

Одржана је и посебна седница под називом „Помоћ ветеранима“. Уводно излагање о томе дао је Џос Вирц, председник Радне групе за здравље ветерана. Поднета су три реферата, у којима су подробније разрађена следећа питања: ангажовање ветерана добровољаца у пружању помоћи другим ветеранима; ангажовање професионалаца у раду са организацијама ветерана; ангажовање професионалаца у професионалном здравственом систему за ветеране. У другом делу седнице, поднето је неколико реферата у којима су разматрана следећа питања: спорт и рекреативне активности за ветеране; социјално-екононмска и здравствена брига за ветеране.

На састанку је извршен избор потпредседника Сталног комитеа за европске послове. На предлог председника Сталног комитета, Дан Вига Бергтуна, за потпредседника је изабран Драгомир Вучићевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије. Тиме је, несумњиво, изражено признање СУБНОР-у Србије за активну улогу и допринос протеклих година остваривању циљева ветерана на националном и међународном плану.

У жељи да се унапреди сарадња организација ветерана на регионалном плану, формирана је Радна група Сталног комитета за Југоисточну Европу. За првог председника Групе је изабран Љубомир Секулић, потпредседник СУБНОР-а Црне Горе.

Поводом кризе у Украјини, на предлог почасног председника ФМАК, усвојен је апел, у којем је, уз дубоку забринутост ситуацијом, упућен позив за обуставу оружаних сукоба, како би Украјина наставила да постоји као независна држава, у добрим односима са суседним земљама, посебно са Руском Федерацијом.