САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863352Укупно посета:
 • 2654603Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НЕМА  МИРА ДОК СЕ СИЛА НАМЕЋЕ

У Берлину је одржан састанак Председништва Сталног комитета Светске федерације бораца за европске послове.

У раду скупа учествовали су Дан-Виго Бергтун (Норвешка), председник Сталног комитета, Драгомир Вучићевић, представник СУБНОР-а Србије и потпредседник Сталног комитета, генерални извештач Рајнер Фигле (Немачка), председник Радне групе за Југоисточну Европу Љубомир Секулић (Црна Гора),  координатор Радне групе за Источну Европу Генадиј Шороков (Русија), председник Радне грзупе за Јужну Европу Хосе Аруда (Португал), председник Радне групе за здравство и помоћ ветеранима Јос Вирц (Холандија),  председник Радне групе за Северну Епропу Тор Лисенстен (Норвешка), Кристијан Хансел (Данска),  Станислав Вознјак (Пољска)

Састанак је, у основи, био посвећен припремама за предстојећу Генералну скупштину Сцветске федерације, која ће бити одржана крајем августа у пољском граду Сопоту. Имајући то у виду, руководство Сталног комитета за европске послове  улаже напоре да одржавање Генералне скупштине искористи за усвајање неопходних акционих, кадровских  и организационих промена у организацији, у циљу јачања улоге и утицаја  на међународном плану.

Ошта је оцена учесника састанка да је активност Светске организације ветерана знатно ослабила последњих  година у односу према ургентним проблемима мира и безбедности у свету, тако и  према проблематици ветерана и њихових националних организација. Због тога је неопходно да рад буде прилагођен савременим  условима и потребама, и, посебно, да  у састав њеног Извршног комитета буду изабрани  млађи и способнији  кадрови.

Представник СУБНОР-а је поред осталог истакао да руководство СУБНОР-а Србије подржава напоре Сталног комитета и мере које предлаже у циљу  јачања активности, улоге Светске организације ветерана. Посебно је указао на одговорност када су у питању промоција мира и безбедности, активније постављање према акцијама, мерама и поступцима који директно угорожавају мир и безбедност, као што су трка у наоружавању, кршење основних принципа међународног права, све чешћа примена силе у решавању међународних проблема без сагласности Савета безбедности ОУН, директно мешање у унутрашње ствари суверених земаља.

СУБНОР Србије сматра, такође, да је неопходно директније ангажовање Светске организације ветерана у пружању подршке и помоћи националним организацијама ветерана у законском регулисању, заштити и јачању права и положаја ветерана, жртава рата и њихових породица.

Print Friendly, PDF & Email

4 реаговања на Међународна сарадња

 • Lune каже:

  Pismo Genadija Zjuganova, poslanika Dr\avne dume Rusije i predsednika KPRF, upuceno komunistima Srbije.
  Наша Отаџбина се суочила са претећим изазовом. Крај непосредних њених граница распламсао се братоубилачки војни пожар. „Западни партнери“, користећи ситуацију коју су они створили у Украјини, окривљују Русију за оно што се дешава, стварају јединствени фронт против наше земље. Њихови весници отворено говоре о новом „хладном рату“ и неопходности да Руси науче да се покоравају.

  Можемо констатовати да је пропао експеримент да се Русија угради у реп америчког глобализма. Не формира се ни јединствена Европа од Лисабона до Владивостока, о добронамерном партнерству више се не прича. САД и ЕУ све очигледније ускраћују Руској Федерацији право на државни суверенитет. Пољска поново постаје „коридор“ кроз који претње гмижу према нашим границама. Последњу Минхенску конференцију је одликовала ретка агресивност и грубост натовских јастребова.

  Као оружије за борбу против наше земље, као и пре седам деценица, користи се фашизам. Али у годинама Другог светског рата Совјетски Савез и буржоаске демократије су успеле да постану савезници у борби против браон куге. Сада се водеће западне државе отворено хватају за нацизам ради достизања својих геополитичких циљева. Уз њихово покровитељство семење фашизма је проклијало у отровне младе изданке и на тој земљи где се пре хиљаду година формирала Кијевска Русија, где је отпочела заједничка историја Руса, Украјинаца и Белоруса..

  Данас су већ милиони грађана Украјине отровани рускофобичном и антисовјетском пропагандом. Одвратни талас вандализма прошао је кроз многе украјинске градове. Оснивач совјетске државе био је прва мета злобних бандеровских младића. Рушење споменика В. И. Лењину, симбола руске историје и културе више није могуће представити само као „покрет одоздо“, јер га отворено благосиљају представници државних органа.

  • Lune каже:

   Rusija se sprema za spektakularnu proslavu 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kako Rusi vole da zovu Drugi svetski rat, i predsednik Vladimir Putin upozorio je danas na sastanku sa organizacionim komitetom te proslave da mnogi strani političari pokušavaju da preprave i falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata da bi podrili autoritet Rusije u međunarodnoj areni.

 • Lune каже:

  Хрватска полиција забранила је најављено постројавање црнокошуљаша, јавну реинкарнацију усташке војске, који су, у организацији једне правашке политичке странке, намеравали да на главном загребачком тргу одрже промоцију страначке војске, која негује традиције Павелићевих постројби. Очито је за власт та отворена провокација била превише.

  Такав манифестни усташлук још нема право грађанства, па је та „разбијена“ војска променила локацију и након фотографисања на гробу „оца домовине“ Анте Старчевића, одшетала до шатора у Савској улици, под којим њихови истомишљеници већ четири месеца кампирају, без дозволе те исте полиције, која се не усуди да макне бесправно подигнути шатор са јавне градске површине. Шатор који је постао култно место окупљања најригидније деснице у Хрватској, а којим се већ два пута поносно прошетала и нова хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

  Истина, пут су јој утрли највиши представници актуелне социјалдемократске власти, који су понизно свраћали под шатор покушавајући наговорити „кампере“ да своје захтеве решавају у институцијама система. Тада очито још нису били ни свесни чињенице да те десничарске фаланге хоће да их деложирају из тих институција и сами се у њих уселе.

  Док је хрватски државни врх плашио народ Шешељем, нису ни приметили да им властити мангупи раде о глави, да им ветерани из Савске црном крпом машу пред носом, Главаш прави перформансе у парламенту, полиција под окриљем ноћи скида усташке натписе по Сплиту, а највећа опозициона странка ХДЗ, чија је победа на следећим парламентарним изборима сасвим изгледна, шири говор мржње. Актуелна власт у Хрватској као да је преспавала то буђење зла у властитом дворишту.

  Штавише, по оцени упућених, својим нечињењем много су учинили на рехабилитацији усташтва, чији је крајњи циљ успостава неке нове НДХ, којој ништа неће стајати на путу ако Европа заврши на коленима.
  У овој ситуацији чини се сасвим примерено сетити се, истина усамљених, упозорења да ће улазак Хрватске у ЕУ бити, у симболичном смислу, задњи ексер у њезин саркофаг.

  Иако то и у овом часу делује претерано и катастрофично, процеси у Хрватској звоне на узбуну. У њој су праве усташе толико дигнуле главу да их више ни туристи не могу а да не примете. Они се више не сакривају у мишје рупе, ако су у њима икада и били, не желе више бити у служби разних „техноменаџера“ и ‘санадера“. Они хоће, уверени да је поново дошло њихово време, и власт и маст, а поделе на левицу и десницу у хрватском друштву држе превазиђеном камуфлажом, за којом више у Хрватској нема потребе.

  Својевремена европеизација хрватске политике, која је била услов за улазак у ЕУ, била је фингирана и користила је стварању Потемкинових села. Социјалдемократија је била, а и данас је, само смоквин лист, којој је десница у Хрватској тек у два изборна циклуса ‘препустила“ власт, узимајући предах за коначну победу, која јој се тако неодољиво указује већ на следећим изборима. Социјадемократија у Хрватској глумила је алтернативу том црнилу тако што га је упорно улепшавала и уважавала. Уместо да змију туче у главу, носила ју је у недрима. А ХДЗ је имао идеју „повратка у Европу“ само као премоснице да би се вратило у деведесете. Сада сведочимо финализацији тога пројекта који се манифестује кроз потпуну милитаризацију друштва.

  У Хрватској су већ дуго националне иконе људи у униформама, они су у првим редовима на политичким скуповима, а војна терминологија доминира политичким говором. Рат се не комеморира већ се слави, десница најављује нови „домовински рат“ а лов на непријатеље само што није почео. Срби, Југословени, комунисти, Роми, азиланти, хомосексуалци – опрез!

  Хрватски ‘домољуби“ су се пробудили и лов може да почне. Само непоправљиви оптимисти могу веровати да та фарса неће завршити трагично.

 • pedjaza каже:

  Prinanje i uvažavanje koje SUBNOR već decenijama unazad uživa u međunarodnom boračkom i antifašističkom pokretu, naširoko je poznato.
  Predhodnih dana u Srbiji je bila aktuelna priča oko moguće rehabilitacije dokazanog ratnog tločinca i saradnika fašističkog okupatora, Draže Mihailovića. Pobornici njegove rehabilitacije tvrde ne samo da on nije bio ono za šta je osuđen, nego da je bio vođa jednog antifašističkog pokreta. Ako je tako, neka se zapitaju zašto ni jedna organizacija četnika, ravnogoraca i drugih poštovalaca lika i dela Draže Mihailovića, nije članica neke međunarodne antifašističke organizacije. Kako to da niko, osim njih samih, ni 70 godina po završetku Drugog svetskog rata, nije uspeo da prepozna njihovu antifašističku borbu?

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.