САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811281Укупно посета:
  • 2540728Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

„ХВАЛА ВАМ, БРАЋО СРБИ!“

У Москви су, у палати вишедеценијског Музеја руске иконе, одјекивале овације и громогласни узвици ”Хвала вам, браћо Срби!” кад се на свечаности поводом јубелеја председника Сверуске организације ветерана генерала армије Михаила Мојсејева за говорницом појавио почасни гост председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Поздрави су упућени нашем народу и нашој држави због топлог пријема председника Руске Федерације Владимира Путина, који је приликом званичне посете на позив председника Републике Србије Александра Вучића, приређен у Београду и том приликом, између осталог, потписано више значајних и стратешких договора.

Иначе, веома агилни генерал армије Михаил Мојсејев је прославио осамдесети рођендан и као доктор наука, универзитетски професор, посланик, задњи министар одбране и начелник Генералштаба оружаних снага СССР ужива изузетан углед у својој земљи и свету не одустајајући од антифашистичке борбе и уједињавања свих прогресивних снага у спречавању повратка на јавну сцену рушитеља мира и нестабилности.

О томе су на свечаности, посебним порукама, сведочили изасланици председника Путина, министра одбране и начелника Генералштаба оружаних снага и свих родова војске Руске Федерације, министри, актуелни политичари попут Генадија Зјуганова, угледни интелектуалци, јавни радници, светски признати уметници.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је, док је уз њега за говорницом стајао генерал Михаил Мојсејев, честитао слављенику јубилеј и више пута прекидан дуготрајним аплаузом, између осталог рекао:

”СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова је друга по бројности антифашистичка патриотска организација у Европи, одмах иза Русије. Баштини победу са савезницима и партизанским јединицама у Другом светском рату и свим снагама се бори за мир, правду и очување суверенитета и самосталности широм планете, не прихвата снагу топуза и страни диктат.

Због тога и имамо добру сарадњу са Савезом ратних ветерана Русије и Међународном федерацијом антифашиста. Подржавамо став наше државе да будемо војно неутрални и прикључимо се заједници европских народа не одустајући од старих пријатеља. Прихватајући и речи председника Путина у Београду да Русија и Србија нису пријатељске земље, Русија и Србија су братске земље.

Председник Путин је и због тога, због големих заслуга, уручио нашем председнику Александру Вучићу огромно признање Руске Федерације – Орден Александра Невског.

У Савету безбедности Русија је спречила британски предлог да нас прогласе геноцидним народом, а Република Србија неће уводити, без обзира на тешке притиске, санкције Русији. Братски је однос кад се не признаје наметнута силом лажна држава у Приштини и тражи поштовање међународног права и Резолуција 1244 ОУН по којој су Косово и Метохија покрајина Републике Србије”.

СУБНОР је слављенику поклонио књигу о уметничком стваралаштву Србије и алманах о недавном скупу антифашиста Балкана, одржаном у Београду, са жељом да јужно европско полуострво не буде монета за поткусуривање страних интереса, чему ће наша организација, као што чини Република Србија, давати стални допринос и спречавати рушитеље да правећи хаос нарушавају миран живот и просперитет.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    Prijateljski odonsi između Rusije i Srbije traju već jako dugo, a vrhunac su dostigli u vreme Drugog svetskog rata kada su jedinice slavne Crvene armije učestvovale u oslobađanju Jugoslavije od nacista i fašista. Veliki broj crvenoarmejaca je ugradio živote u temelje slobode naše zemlje, dosta njih je bilo ranjeno, a o bliskosti dva naroda i dve države svedoče broja spomen obeležja poginulim pripadnicima armija obeju zemalja.
    Posle Sveruske organizacije veterana, SUBNOR Srbije je boračka i antifašistička organizacija sa najvećim brojem članova u Evropi. Da bi se takav trend nastavio, potrebno je raditi na omasovljenju članova SUBNOR-a, pogotovo pripadnicima mlađih generacija, potomcima i članovima porodica boraca, učesnika ratova, ratnih i mirnodopskih vojnih invalida kao i drugim poštovaocima NOR-a i antifašistima.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.