Међународна сарадња

ЗАЈЕДНИЧКЕ НИТИ

Азербејџан и Србија имају запажену сарадњу у разним областима, а посебно две државе везују заједничке успомене кад су у завршници Другог светског рата млади војници из далеке земље подно Кавказа, сврстани у редове победничке совјетске Црвене армије, помагали у ослобађању наших крајева и протеривали, заједно са југословенским партизанима, окупаторску хитлеровску солдатеску.

Амбасадор Азербејџана у Србији, Елдар Хасанов примио је у Београду потпредседника СУБНОР-а Србије и председника Градског одбора Крагујевца, академика, Жељка В. Зиројевића, који је преносећи поздраве председника  СУБНОР-а Србије Душана Чукића и руководства изразио задовољство што се проширује сарадња и у овој области. Посебно у активностима на подизању спомен обележја борцима Црвене армије, међу којима је било и доста припадника из Азербејџана који су ослобађали Шумадију и Поморавље. Захваљујући подршци Амбасаде Азербејџана и СКАНУ подигнут је споменик на Палилулском гробљу у Крагујевцу, а приведене су крају припреме за још једно репрезентативно обележје на Варошком гробљу.

У Крагујевцу ће иначе поводом 75 годишњице победе над фашизмом бити објављена монографија са именима погинулих бораца Црвене армије.

Амбасадор Хасанов је одао признање СУБНОР-у за чување сећања на борце Црвене армије који су далеко од своје отаџбине помагали окупираним народима да се ослободе фашистичког терора. И потврдио, у исто време да ће сарадња и две државе бити настављена у пријатељском духу у интересу мира и бољег разумевања, чему ће допринети и нови предлози у издавачкој делатности.