ЕВИДЕНЦИЈА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ- УПУТСВО

Победа у Другом светском рату дошла је по невероватној високој цени, док судбина хиљада људи и даље остаје нејасна. Дан данас  се наставља потрага за местима сахрањивања погинулих војника у овом рату, а како је сваки податак битан, потребна је помоћ бораца и потомака бораца који су се борили у Другом светском рату и у периоду након рата.

У сврху организовања рада на очувања сећања на борце, Министарство одбране Руске Федерације је направило дигиталну Обједињену базу података која садржи информације о браниоцима Отаџбине, који су умрли или нестали током Другог светског рата и у послератном периоду (ОБД „Меморијал“). Главна сврха пројекта је пружити милионима грађана прилику да открију судбину својих мртвих или несталих рођака, сазнају неке информације о њима или пронађу место њиховог сахрањивања. Службе за оружане снаге Оружаних снага Руске Федерације (Војно-меморијални центар ОС РФ) извршиле су огромни напор, јединствен по обиму, технологији и времену, што је резултирало стварањем глобалног информационог система без премца у целом свету који сада можете користити и ви!

База података се ажурира сваке године новим уносима, да би се историјски запис поставио право, испричао истиниту причу и платио дуг сећању на безимене борце, ипак је потребно пронаћи и обрадити спискове и картоне рана, списе из санитарних јединица и медицински батаљони. Тренутно су, захваљујући дигитализацији докумената, имена једног милиона ратних затвореника фашистичких логора већ враћена. Ипак, према немачким подацима, у заточеништву је било више од 5 милиона совјетских грађана. Што значи да је преко 4 милиона имена још заборављено и избрисано из историје. И ову трагичну грешку такође треба исправити. Кустос пројекта је Министарство одбране за овековечење сећања на бранитеље Отаџбине.

Обједињена банка података отвореног приступа „Мемориал“ (у даљем тексту – ОБД „Мемориал“) основана је на иницијативу Министарства одбране Руске Федерације 2007. године. Тренутно ОБД „Меморијал“ садржи око 17 милиона дигиталних копија докумената у вези са ненадокнадивим губицима и 20 милиона личних записа о губицима Црвене армије у Великом отаџбинском рату. Откривене су локације сахрањивања 5 милиона војника и официра. Бесплатан и неограничен приступ овим подацима омогућио је сваком од нас да знамо судбину и места сахране наших предака – учесника Другог светског рата.

Министарство Одбране Руске Федерације нам је учинило велику част и оно нас је позвало да у ову базу података уврстимо и наше претке који су рекли историјско НЕ фашизму и који су Србију и Југославију сврстали на страну победника у Другом светском рату.

.

 

 

УПУТСВО ЗА УПИС БОРАЦА

Да бисте уписали себе или своје претке у ову базу, мораћете да попуните основне податке у обрасцу на следећој веб локацији: https://foto.pamyat-naroda.ru/

Када приступите сајту кликните на следеће дугме:

 

Након тога унесите вашу адресу електронске поште(е-маил) и задати број

Када потврдите, стићи ће вам маил са линком ка прављењу вашег профила:

Када уђете на линк, кликните на звезду у горњем левом углу и отвриће вам се падајући мени. Кликните на дугме Добавить фотографию героя войны

 

Појавиће вам се прозор (заокружено) за унос података о борцу.

 

Потребни подаци су:

Презиме:_______________________

Име: _______________________

Средње или друго име:_______________________

Година или тачан датум рођења: _______________________

Фотографија учесника Другог светског рата: _______________________

Кратка биографија или сећање о борцу_______________________

Уколико немате приступ интернету или не можете да се снађете са базом података, ове информације можете доставити у седиште _______________ где ће дате информације бити обрађене  и похрањене у базу података.

Све ове информације биће повезане са подацима који су већ доступни у базама података руског Министарства одбране. На овај начин корисник може прегледати целу листу и додати је у породичну архиву. Након провере и обједињавања свих докумената, корисник ће добити е-пошту са везом до обједињене евиденције са свим документима који су јој приложени.

Изглед базе података можете видети на следећим линковима:

1.https://foto.pamyat-naroda.ru/

2. https://pamyat-naroda.ru/how-to-search/?static_hash=226dba77975c583c6c3613eb21b138eav6#user_arh

3. https://obd-memorial.ru/html/