МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је данас код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић је у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића предводила централну државну церемонију обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

На комеморацији у организацији Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Гојковић је указала да нема народа на свету који није осетио страхоте Другог светског рата и да нема нације која у свом колективном сећању не носи ожиљке ужаса који су тада господарили светом и који су однели десетине милиона живота.

„У том вртлогу, у ватри нацизма и фашизма која је тада запалила свет, српски народ страдао је заједно са Јеврејима и Ромима. Ми веома добро знамо шта значи бити жртва геноцида и шта значи кад се гаси читав један свет и нестаје у паклу уништења и мржње. Ми истовремено имамо право и на понос, зато што никада нисмо жмурили на зло и што смо се са неправдом увек суочавали са храброшћу, подносећи велике жртве. Због тога настављамо да чувамо нашу слободу и независност и свим силама се залажемо за мир“, рекла је Гојковић.

Одавању почасти присуствовали су представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београд, Јеврејске општине Земун, Националног савета Ромске националне мањине, Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Музеја жртава геноцида, удружења грађања и удружења за неговање традиција, као и чланови дипломатског кора. У име СУБНОР-а Србије венац је положио заменик председника генерал-потпуковник Миломир Миладиновић.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. године, доношењем Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација. Дан, када је 1945. године ослобођен концентрациони логор Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је као дан људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње, заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је преко шест милиона недужних жртава. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Топовске шупе, Јасеновачки логори смрти, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст“ у Нишу, само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

28.1.2024