САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800929Укупно посета:
  • 2523881Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ФАШИСТИ НЕЋЕ ПРОЋИ

Немачки фашисти, потпомогнути љотићевским зликовцима су 22. марта 1942. на простору Медне и Режевца масовно стрељали заробљене партизане, антифашисте и родољубе из логора Метино брдо.

Тога дана је мучки убијено 129 припадника НОП-а из свих општина Шумадије и Поморавља, од којих су најмлађи Љубомир Гајић и Владимир Обрадовић из села Гаровице имали 16 година а најстарији Живадин Аксентијевић (53) из села Шуме (Топола), солунски ратник и носилац Карађорђеве звезде, француске Легије части, две сребрне и две златне Обилића медаље за храброст, први комунистички председник општине 1920. године, иначе саборац Народоног хероја Милана Благојевића Шпанца.

Поред њега стрељан је и Милић Лукић из села Леушића (Горњи Милановац), стар 46 година, један од организатора устанка у Рудничком срезу, носилац „Албанске споменице“.

Венце на спомен обележје положиле су делегације ТРЗ „Народни херој Ђура Димитријевић“, представници Војске Србије, Скупштине Крагујевца, СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а Крагујевца, Шумадије, Раче, Тополе, Кнића, Горњег Милановца, потомци стрељаних родољуба, СПС Крагујевац.

Обраћајући се у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића потпредседник академик Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Дубоко се клањамо сенима часних патриота и родољуба, антифашиста Шумадије и Поморавља, Рудничког среза који су пре 77 година положили животе да би ми били сретни и слободни. Њихове жртве живе у сећању и памћењу слободе и слободарства Србије. Сваки покушај појаве највећег зла човечанства фашизма и оних који призивају ово зло сломиће  се од потомака и настављача слободе наше отаџбине.

СУБНОР Србије сигуран је настављач одбране отаџбине, просперитета и суверености. Нека не мисле повампирени фашисти да могу проћи поред оних који су вековима бранили слободу а посебно то доказали пре 20 година када је отпочела бесомучна кампања НАТО агресије на нашу земљу. Какви смо били тада када смо бранили земљу такви смо и данас. Србија ће увек корачати достојанствено, горда чела и чистог образа.“

У уметничком делу књижевница Јасмина Ан Јовановић даровала је своју пркосну песму „Савест човечанства“ која казује о нашем слободарству али и опомиње.

Медији су пропратили ову активност а посебно је важно напоменути присуство великог броја млађих људи.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Fair
05:4119:31 CEST
MonTueWed
23/8°C
16/11°C
24/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.