САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СТАРИ И НОВИ БОРЦИ УВЕК НА БРАНИКУ

Хитлеровски фашисти су, потпомогнути љотићевцима, 2. марта 1942. у једином логору на подручју Шумадије, на Метином брду, стрељали 78 антифашиста, припадника партизанских јединица и њихових симпатизера од којих је најмлађи имао само 16 година.

Поводом 77. годишњице од злочина, крај споменика ”Талац” који су обновили припадници СУБНОР-а из личних средстава, одржан је комеморативни скуп.  

Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Шумадије, Крагујевца, Раче, Тополе, Кнића, СПС Крагујевац, чланови породица и потомци погинулих слободара.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, потпредседник Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао:

”Дубоко се клањамо сенима свих оних који су пре 77 година животе положили за част, слободу и достојанство наше Отаџбине. Дали су за живот своје животе. Предвођени скојевцем и блиским саборцем хероја Милана Благојевића Шпанца – Драганом Банићем, студентом шумарства и гледајући смрти у очи родољуби нису сагли главу пред немачким фашистима и љотићевским крволоцима већ су гордо кренули у смрт, за слободу у којој ми уживамо данас.

СУБНОР Србије који траје више од седам деценија увек је био и биће на бранику наше Отаџбине и спреман је да је брани од насртаја спољашњег и унутрашњег непријатеља, од свих оних који би да је нападају и комадају”.

За допринос неговању патриотизма и обележавању овог дана потпредседник Зиројевић је директору Основне школе ”Вук Стефановић Караџић“ Бојану Конотару уручио пригодан поклон – уметничку слику као дар ученицима, док је у име СУБНОР-а Крагујевца секретар Мирослав Лазаревић библиотеци исте школе уручио 100 књига.

Пригодан програм извели су ученици поменуте основне школе уз песме „Ово је Србија“ и „Тамо далеко“.

После комеморативног скупа одржана је проширена седница Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца где је разматрана даља активност организације и још једном одато признање руководству СУБНОР-а Србије на очувању историјског памћења, амтифашизма, свеукупног јединства, непрекидној активности и борби за добијање адекватног друштвеног статуса који припада нашој организацији.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.