МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ ВЕЧИТО БДИ НАД НАШИМ НЕБОМ

На дан погибије пилота пуковника Миленка Павловића, 4. маја два „мига“ Војске Србије прелетела изнад Ваљева тачно у 12.04 часова, „поздраваљајући храброг колегу“ и подсећајући све нас на храбро дело пилота Павловића.

На данашњи дан 1999. године на небу изнад Ваљева погинуо је пилот пуковник Миленко Павловић, команданта 204. ловачко-авијацијског пука, бранећи отаџбину од НАТО агресора.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је рекао да најмање што сви заједно можмо да урадимо јесте да памтимо, да се сећамо и да учимо на ономе што је Миленко Павловић урадио.

Судбина је хтела да тог 4. маја 1999. Миленко Павловић на свој последњи задатак крене пут родног краја, своје Подгорине. Био је то његов последњи лет, свестан жртве која није била узалудна. Његово страдање и погибија команданта легендарног авијацијског пука, једног од најбољих пилота Војске Југославије, означило је и последњи борбени лет пилота наше ловачке авијације до краја НАТО агресије. Лет, који је сачувао животе његових колега – рекао је Милан Мојсиловић и наставио:

– Миленко је погинуо бранећи своју отаџбину, извршавајући најсветији чин, жртвујући себе за слободу свог народа. Истински родољуб, патриота, сврстао се у ред бесмртних. Оставио је све као да не оставља ништа, своје родитеље, синове, супругу, родбину, пријатеље, ратне другове. Тим чином храбро и одважно се уписао у ред легендарних српских јунака, официра и пилота, а његов подвиг ће трајно представљати светли пример поколењима која долазе. Иако је прошло више од две деценије од херојске погибије пуковника Миленка Павловића сећање на његову храброст, несебичност, патриотизам и јунаштво не бледи већ само јача. Наш највећи војни аеродром у Батајници који носи његово име, манифестације у његову част у родној Осечини, улице са његовим именом у многим градовима Србије, сведоче да војска, суграђани и отаџбина, заједно са породицом, чувају успомену на Миленков лик и дело. По узору на Миленка и његово дело, ми данас васпитавамо младе колеге у духу јунаштва и оданости Србији и српском народу – рекао је Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Помен у част пуковника пилота Миленка Павловића одржао је његово преосвештенство епископ ваљевски Исихије са епархијским свештенством. Венце на споменик пуковнику Миленку Павловићу положили су чланови његове породице, колеге пилоти, представници Војске Србије, Полиције, града Ваљева, Осечине, Српске православне цркве, Удружења бораца, „Крушика“, СПС-а…

Пуковник Миленко Павловић је био пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ. Пуковник Павловић рођен је у Горњем Црниљеву код Осечине.

Добитник је бројних признања и одликовања. Одликован је медаљом за војничке врлине, орденом за војне заслуге са сребрним мачем, орденом за заслуге у одбрани и безбедности, орденом храбрости и орденом Светог владике Николаја, највећим признањем ваљевске епархије.