САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819413Укупно посета:
  • 2564553Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ОКУПАТОР НЕЋЕ ПРОЋИ

У брдима изнад Чачка, на одвојеним местима у селима Милићевци и Прислоница, где су се на самом почетку Другог светског рата на српским теренима, у септембру 1941. године, неустрашиви партизани под командом своје партије и одлучног руководства и идеје непокореног урођеног слободарства, здушно одупрли армади хитлеровског Вермахта, окупили су се чланови СУБНОР-а, потомци бораца, домаћини и потврде завет да тим стазама никад неће крочити окупаторска чизма.

Партизани су 5. септембра 1941, у једној кривини, у брдима села Милићевци, пресрели моторизовану немачку колону која је споредним путем, због срушеног у организованој диверзији моста између Милановца и Чачка морала да тражи пролаз кроз планину. Изненађени спретни за отворено ратовање солдати упали су у заседу, осморица убијена, а остао је знатан плен у наоружању. Побеснели немачки командант Чачка наредио је одмазду над локалним становништвом, што је током Другог светског рата постала пракса освајача намераченог да на капитулираној територији скрши сваки отпор и људе претвори у неме робове.

О томе су, приликом полагања венаца после 77 година, говорили председник Градског одбора СУБНОР-а у Чачку Боле Лукић и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, који је нагласио, између осталог, да нове генерације у нашој отаџбини имају громадне примере херојства и крчења слободе у Другом светском рату у борби родољуба антифашиста који су животима спречили окупаторе и њихове помагаче из домаћих редова да овладају српском земљом и тај дух попут луче није утихнуо до данашњих дана.

На евоцирању успомена у Васовића забрану, код споменика у част погинулих бораца ослободилачких ратова, на месту где је у септембру 1941. основана Пета љубичка партизанска чета под командом Рајка Танасковића и комесара Милоша Јовашевића, говорио је Радован Шкиљчић из Прислонице. О брзој и невероватној капитулацији југословенске краљевске војске, због чега је само из њиховог села 79 бораца отерано у туђинско заробљеништво, а 146 нејачи остало без родитеља.

И на том месту, у дубокој шуми, на споменик, постављени су цветови захвалности, а ловоров венац СУБНОР-а Србије донели су потпредседник Жељко Зиројевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

Иначе, Љубићка чета деловала је у рејону Прислонице, Прељине и Брђана, касније ушла у састав Чачанског батаљона Друге пролетерске бригаде, чији је политички комесар Драгослав Мутаповић, агроном по занимању, проглашен за Народног хероја.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Сунчано
07:0017:45 CEST
НедПонУто
26/11°C
27/10°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.