НА ЦЕТИЊУ ПРОСЛАВЉЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ

Полагањем венца на Спомен – костурницу на Цетињу је почело обележавање 13. јула – Дана државности Црне Горе и Дана устанка црногорског народа.

На споменик подигнут у знак сећања на родољубе и жртве фашизма са подручја Цетиња који су страдали у периоду од 1941. до 1945. године, венац су положили заменик градоначелника Престонице Цетиње Милош Мудреша, председница Скупштине Престонице Милена Вујачић и потпредседник Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата и антифашиста Црне Горе Стеван Радуновић. Венац су положили и представници СУБНОРА Црне Горе и представници борачких и антифашистичких удружења Словеније, Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

Након церемоније полагања венаца, уприличен је свечани пријем делегације СУБНОРА Црне Горе и борачких удружења бивших југословених република у Престоници Цетиње.

Заменик градоначелника Престонице Милош Мудреша исказао је задовољство посетом чланова борачких организација, нарочито на датум који симболизује непролазне и универзалне вредности, које, како је навео “обавезују да се одговорно носимо са актуелним изазовима и искушењима“.

Након пријема, представници СУБНОРА Црне Горе и представници борачких и антифашистичких удружења, обишли су Његошев маузолеј у националном парку Ловћен, на Језерском врху.

Свечана академија у организацији Престонице Цетиње и СУБНОРА Црне Горе одржана је на Летњој позорници, у 20 часова, уз присуство великог броја званица, дипломатског кора и борачких и антифашистичких удружења бивших југословенских република.

Поздрављајући присутне заменик градоначелника Цетиња подсетио је на најзначајније датуме црногорске историје везане за 13. јул 1878. године и 13. јул 1941. године, који је афирмисао антифашизам као државотворни цивилизацијски систем вредности на коме се темељи савремена Црна Гора.

Председник СУБНОРА Црне Горе Зувдија Хоџић истакао је да надахнуће и обавезе за своје деловање чланови ове истакнуте организације налазе у Народноослободилачкој борби и социјалистичкој револуцији, данима обнове и изградње, духовном и етичком насљеђу и слободи чији зов у Црној Гори траје 1000 година.

Обраћајући се присутнима испред Савеза удружења бораца за вриједности Народноослободилачке борбе Словеније, председник удружења Маријан Крижман поручио је да ће народ који има своју културу опстати и одржати се упркос свим изазовима.

У културно-уметничком делу програму наступили су Киц поп хор из Подгорице, хор „Луча“ са Цетиња, АКУД „Мирко Срзентић“ и глумци Жаклина Оштир и Јован Дабовић.

Модератор свечане академије био је генерални секретар СУБНОРА, Драган Митов Ђуровић.

13. јул 2023