САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850409Укупно посета:
  • 2633823Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

“ЦРВЕНЕ БЕРЕТКЕ”

За последњих годину дана строгу селективну обуку Специјалне бригаде успешно је савладало 56 кандидата. У периоду од девет или 12 недеља, колико траје селекција у зависности од јединице за коју се конкурише, младићи и девојке морали су да задовоље високе критеријуме које „црвена беретка“ тражи. Тестирањем њихове физичке и ватрене оспособљености, као и знања из области тактичке обуке и обуке сепцијалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, те падобранске обуке, издвојили су се најбољи.

  • Да би постао припадник Специјалне бригаде кандидат мора успешно да савлада селективну обуку, која представља део индивидуалне, односно специјалистичке обуке. Тежиште тог процеса јесте одабир најбољих психофизички и високомотивисаних младића и девојака, способних да се носе са изазовима који се стављају пред специјаце – каже начелник Одсека за оперативне послове и обуку у Бригади потпуковник Драган Кужет.

После тог првог дела, наводи он, следи функционална обука, чији је основни циљ оспособљавање појединаца за формацијску дужност, па је у већој мери усмерена на тактичку обуку специјалних дејстава. За то време кандидати завршавају основну и вишу падобранску обуку, обуку у самосталној исхрани у природи, обуку у скијању, затим курсеве за снајперисту, за руковање импровизованим експлозивним средствима, те курсеве рушења елемената и материјала, речног диверзанта или курс алпинистике и горске службе спасавања.

  • Трећи део представља колекивна обука, која је усмерене на извођење Вежби формацијских јединица, ради достизања прописаних стандарда обучености – каже потпуковник Кужет.

Савремено наоружање и опрема

Припадници Специјалне бригаде представљају окосницу снага за брзо реаговање Војске Србије, који су, према „Пројекту 1500“, опремљени најсавременијим наоружањем и опремом. Зато се за последњих годину дана у рукама наших специјалаца нашла најмодернија борбена опрема – аутоматске пушке белгијске производње „FN SCAR L“  и „SCAR CQC“ калибра 5, 56 х 45 mm, која се убраја међу најбоље пушке из те фамилије и којом су многе специјалне јединице широм света опремљене, као и полуаутоматски пиштољи „глок“ 17 четврте генерације, који се користи као секундарно наоружање или као основно наоружање у ослобађању талаца из објекта малих димензија и пушкомитраљез Minimi у калибру 5, 56 х 45 mm.

Када је реч о оптоелектронским средствима новије генерације, Специјална бригада добила је термовизијске камере „Sagem JIM UC“, ласерски даљиномер „Vectronix moskito“, двоглед ноћни пасивни „Dedal DVS-8“ и монокуларни телескоп „Spotter 60“.

Спортски резултати

Специјална бригада развој заснива на имплементирању новог наоружања и опреме и обучавању припадника у руковању у различитим климатским, земљишним и метеоролошким условима. Ипак, велика пажња придаје се и развоју психофизичких способности специјалаца.

  • Физичка обука, као саставни део обуке у Бригади, јесте процес обучавања и увежбавања који је усмерен на подизање нивоа физичке способности, чиме се ствара предуслов за извршавање наменских задатака у условима великог оптерећења, ризика по властити живот припадника тима, али и у неповољним временским и земљишним условима – каже потпуковник Кужет, додајући да управо зато радни дан специјалаца почиње двочасом физичке културе.

Врхунска и брижљиво планирана обука, свакодневно напрезање и померање граница физичке способности исклесали су врхунске српске специјалце, а међу њима су се посебно издвојили надарени спортисти.

Млађи водник Иван Јаковљевић члан је репрезентације Србије у ММА. Спортску каријеру започео је освајањем државног шампионата у кик-боксу 2007, у савате боксу 2008, а у тајландском боксу 2011. године. На светском првенству у најтежем аматерском такмичењу, ММА ELITTE, прошле године освојио је прво место, остваривши пет победа у три дана такмичења.

Ултрамаратонац водник Никола Бурсаћ учесник је великог броја војних и цивилних такмичења, у којима је остварио завидне резултате. Само у прошлој години на београдском ултрамаратону прешао је стазу дугу 100 километара за 10 сати и 30 минута, те се окитио златним одличјем.

Млађи водник Душан Михајловић такмичио се на 10. светском првенству у роњењу на дах у три дисциплине – статичка апнеа, динамичка апнеа са моно перајима, и међу 100 такмичара, из 25 земаља, заузео завидне позиције.

На недавно одржаним Међународним војним играма у Белорусији потпоручник Ђорђе Лапчевић освојио је златну медаљу, у конкуренцији 18 мешовитих снајперских парова, у дисциплини „Снајперски дуел“.

На Првом првенству Војске и Полиције у џудоу српски специјалци освојили су пет медаља – три злата (капетан Стеван Стојановић, професионални војници Николаос Јоргос и Марија Пртора), сребро (професионални војник Милица Цикуша) и бронзу (старији водник прве класе Милош Симоновић).

На 25. новосадском маратону екипа Специјалне бригаде освојила је у штафетној трци друго место, док су на 25. новосадском полумаратону у трци штафета такође заузели друго место.

На спортској манифестацији „Кошутњак – трка изазова 2018“, на стази дугој 5.600 метара с шест постављених препрека, српски специјалци су, међу 250 учесника, остварили запажене резултате.

Специјална бригада, за разлику од осталих јединица Војске Србије, организована је у тимове. Разлог томе јест у чињњеници да се од њих очекује да с мањим бројем људи постигну исти ефекат, као рецимо вод или чета.

  • Тим је, војнички речено, група од десетак људи. Морају бити кадри да на било којој територији наше земље аутономно изврше задатак. Они су одлично физички спремни, оспособљени и опремљени да се „убаце“ у позадину непријатеља, изврше задатак и брзо напусте терен – каже потпуковник Кужет.

После многобројних међународних вежби на којима су демонстрирали знања и вештине, јасно је да је српски специјалац један од најбоље обучених и опремљених у региону.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.