НЕБЕСКИМ ХЕРОЈИМА У ЧАСТ

Удружење ваздухопловаца Војводине и СУБНОР града Новог Сада полагањем венаца на спомен плочу изгинулим пилотима краљевине Југославије у одбрани југословенског неба од фашистичког агресора у априлу 1941. године одали су пошту херојима који су своје животе положили у одбрани слободе.

Спомен плоча са именима 11 пилота краљевине Југославије постављена је 2016. године у манастиру Крушедол у непосредној близини некадашњег аеродрома са кога су пилоти полетели у одбрани слободе.

У кратком обраћању Станко Шушњар, председник Удружења ваздухопловаца Војводине, изразио је жаљење што због актуелне епидемиолошке ситуације, ове као и протекле године, овом одавању поште нису присуствовали припадници Војске Србије, затим Удружења ваздухопловаца из Словеније и Хрватске. Он је подсетио да су се пре 80 година пилоти Шестог ловачког пука који су полетели са аеродрома Крушедол храбро сукобили са непријатељским авионима и у прва два дана Шести ловачки пук изгубио је скоро све авионе, а десет пилота је изгубило животе. Он је посебно истакао неопходност да не заборављамо наше хероје који су и немогућим ситуацијама давали све од себе за одбрану части и слободе своје земље не жалећи да у неравноправној борби дају и оно највредније – живот.