Неготин

ДАНИ ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ

Под геслом “Да се не заборави” бројним активностима у оквиру “Меморијалних дана генерала Љубише Стојимировића” борци, потомци и поштоваоци  Неготина и Крајине обележиће годишњицу НАТО агресије на СРЈ и Србију.

Из пијетета према генералу Љубиши Стојимировићу, другу, саборцу и суграђанину-Неготинцу великог срца, Општински одбор СУБНОР-а Неготин, почев од  ове  године па надаље у  трећој и четвртој недељи марта организује, “Меморијалне дане генерала Љубише Стојимировића”.

У оквиру меморијала у “Тодорчетовом конаку” биће приређена изложба ликовних остварења пок.генерала (а у будуће његових другова официра ликовних стваралаца), изложба радова ученика овдашњих школа учесника наградног конкурса “Слобода између бомби” и фотодокументације о НАТО агресији по објектима у Србији и Крајини.

Учесници одбране од НАТО одржаће у школама јавни историјски час “Да се не заборави”. Следи јавна трибина о теми “Из кризе у рат”, где ће говорити проф. др Милен Пршић. Том приликом биће промовисана и књига “Др Арчибалд Рајс – злочини над Србима”.

На сам дан агресије, делегације бораца посетиће гробове погинулих у ратовима од 1990-99. године. После комеморације, поводом Дана Секције ратних јединица, одржаће се свечана седница  на којој ће пригодан уметнички програм извести хор и оркестар музичке школе “Стеван Мокрањац”, градских основних школа и полетарци из дечјег вртића “Пчелица” из Неготина.

Меморијалне дана прате и спортска такмичења у стрељаштву, пикаду и шаху.

Учесницима литералног и ликовног конкурса и победницима у спортским такмичењима биће уручена признања.