САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809112Укупно посета:
  • 2536620Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

КОЛИКО ЈЕ ЗЛА НАНЕО НАТО

Општински одбор СУБНОР-а Неготина, у сарадњи са СУБНОР Србије и Клубом генерала и адмирала Србије уз Скупштину општине Неготин и Секцију клуба генерала и адмирала из Ниша, организује од 18. до 26. марта низ активности поводом 20 година почетка злочиначког напада НАТО на нашу отаџбину и ”Петог меморијaла генерал Љубиша Стојимировић”.

Најпре ће 18. марта професори историје у Неготинској гимназији, Пољопривредној школи „Рајко Боснић“, Техничкој и Средњој уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ одражти једночасовну презентацију о НАТО агресији. Обухваћени су матураната безмало око две стотине младих људи.

У амфитеатру Школе „Стеван Мокрањац“, на трибини „НАТО агресија на СРЈ и Србију 20 година после – Да се не заборави“, 19. марта, говориће генерал-потпуковник Миломир Миладиновић и генерали Винко Пандуровић и Живомир Живановић. Биће представљени лик и дело прерано преминулог генерала Љубише Стојимировића, првог председника Скуштине клуба генерала и адмирала, иначе родом из Неготинске крајине.

У истом амбијенту, у среду 20. марта са почетком у 18 часова, др Славко Бабић (начелник Одељења за плућне болести Здравственог центра Неготин) говориће о теми „Да ли осиромашени уранијум изазива рак и прети ли епидемија малигних  болести“. Том приликом биће презентирани подаци о оболењима на простору Крајине од 2000. до ових дана.

На иницијативу организатора, у петак 22.марта, први наставни час биће у свим школама посвећен 20 годишњици почетка злочиначке НАТО агресије на нашу земљу.

Својеврстан омаж генералу Љубиши Стојимировићу, великом војном стратегу, поштујући његову наклоност уметности-сликарству, организатори „Петог меморијала“ исказаће изложбом слика уметника Драгише Ћосића, Душана Стефановића и Слободана Миљковића, савременика генерала Љубише и слика учесника јединственог наградног ликовног и литералног конкурса „Слобода је света реч“. Изложба је постављена у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, а отвориће се у суботу 23. марта у 18 часова. У пратећем програму учествују и полетарци Дечје претшколске установе „Пчелица“ из Неготина.

Централна комеморација, поводом 20. годишњице НАТО агресије и „Петог меморијала генерал Љубиша Стојимировић“ одржаће се полагањем венаца и цвећа на спомен обележје погинулим борцима ратова од 1991– 1999. Након тога ће у амфитеатру СУШ „Стеван Мокрањац“ пригодан програм извести ученици основних и средњих школа и деца из вртића.

Циљ свих активности је да свима који и 20 година после агресије НАТО и даље атакују на интегритет и суверенитет Србије јасно кажемо да смо за мир, али не дозвољамо да нас туђинци обесправљају и отимају што је вековима наша родна груда.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.