САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850409Укупно посета:
  • 2633823Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА КРАЈИНСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

Интонирањем химни, државне и партизанске, полагањем венаца на спомен обележје борцима НОР-а и ратиова 1991. и 1999. године и историјским часом, у присуству бројних званица, у организацији ОУ СУБНОР-а Неготин обележен је Дан формирања Крајинског партизанског одреда. Венце и цвеће положиле су делегације: Општине Неготин, СУБНОР-а општине Неготин, Градског и окружног одбора СУБНОР-а Сремска Митровица, градских и окружних одбора СУБНОР-а Пирот, Зајечар и Бор, потом делегације СУБНОР-а општина Сокобања, Књажевац, Бољевац и Кладово, као и антифашистичког покрета Брегова из суседне Бугарске.

Петнаестоминутни историјски час о формирању Крајинског партизанског одреда пред неколико стотина Крајинаца одржали су Драгољуб Филиповић – председник овдашњег СУБНОР-а и професор историје Лидија Милосављевић, председница Секције потомака и поштоваоца.

Пре 78 година, на легендарној Алији, окупила се и састала младост Тимока и Крајине, углавном сви потомци  ратника са Цера и Колубаре, оних који су преживели Алабанску голготу и Солунски фронт, и формирала Крајински партизански одред, један од двадесет до тада формираних одреда у Србији, и тиме постали део историје, а наша историја није ништа друго до историја борбе за слободу, речено је на почетку Историјског часа, што је поткрепљено речима: Ту је формиран Штаб Крајинског партизанског одреда у који су ушли: Бранко Перић – војни руководилац и командант одреда, Љуба Нешић, комесар одреда, Боривоје Милић – Ркман, помоћник војног руководиоца, члан штаба Срба Бешир-студент из Неготина, затим Станоје Гачић, Милан Рајчић и Чедомир Станковић земљорадници из Салаша, Мирослав Тошић ученик из Неготина, Аранђел Аца Патлиџановић – студент, Саво Драгојевић – професор неготинске учитељске школе, Миомир Радосављевић и Радомир Недељковић учитељи неготинци, Ранђел Рогожинаревић и Радомир Илић радници…Углавном сви комунисти и скојевци.

Аутори сценског историјског часа посебно су се заложили за пуно поштовање према свима онима чија су имена исписана на овој и безброј другхих спомен плоча. Током НОР-а Крајина је у темеље отаџбине положила 672 млада живота. И позвали потомке, чуваре традиција наше славне прошлости, да се тргну и не дозволе да нас заборав победи и да се удаљимо од жртава поднетих за живот који живимо. Не дозволимо да нам се жртве учине безначајним, не дозволимо да се нашим антифашизмом и слободарством ките они који својим чињењем то нису заслужили нити то заслужују.

Одред је од свог оснивања за само десетак дана борбеним акцијама успео да Крајину претвори у још једну слободну територију на просторима Србије, на којој су Немци успели само да задрже у својим рукама пругу Прово пристаниште-Зајечар и даље Ниш.

У таквој војнополитичкој ситуацији на терену Штаб одреда је донео одлуку о формирању првих облика народне власти, Народноослободилачких одбора. Први одбор је формиран 25. августа у Салашу. За председника је изабран Михајло Гачић, а за секретара Јован Шћекић управник поште у Салашу.

Поводом овог значајног историјског догађаја, од данас па надаље, медаљу „Борац“ највише одличје СУБНОР-а Србије, красиће ревере: Радмиле Митеровић педагога и председника Комисије за борачку, социјалну и здравствену заштиту СУБНОР општине Неготин, Љубише Булбића, борца из 1991. године, члана председништва и секретара ОО СУБНОР-а Неготин, и Јона Србуловића, поштоваоца и члана председништва ОО СУБНОР Неготин. Повеља „Крајински партизански одред“ додељена је: Драгољубу Филиповићу, Боривоју Савићу и Милету Бребељеловићу. Захвалнице су уручене привредним субјектима, спортским друштвима и удружењима за сарадњу у реализацији програмских активности СУБНОР-а Неготин. Спортске медаље додељене су екипама победницама у шаху и пикаду за жене и мушкарце.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.