НЕГОТИН

Дан српског јединства, слободе и националне заставе поводом 15. септембра – Дана пробоја Солунског фронта у организацији Савеза резервних војних старешина, СУБНОР-а општине Неготин и подршку Општине Неготин, обележен је скромно поштујући прописне норме заштите од Короне. Пригодни скуп одржан је у овдашњем централном градском парку пред спомеником ратницима страдалим у ратовима од 1912 до 1920. године. Парастос, великим јунацима палим у борби за слободу отаџбине у Великом рату, служио је протојереј ставрофор Ранко Јовић пензионисани свештеник Архијеријског намесништва неготинског.

Након интонирања националне химне, венце су положиле делегације Општине Неготин, Војске Србије, СУБНОР-а, резервних официра, ЦИР и РВИ и кола Српских сестара.

Овом приликом обележен је и јубилеј – сто година Организације РВС општине Неготин, која је у граду под Буковом формирана 1920. године, као „Удружење ратника, официра и подофицира Крајине“, годину дана након формирања ове организације у Краљевини СХС.

О бурним и славним данима ове патриотске организације говорио је њен садашњи председник резервни капетан Александар Јеркан. Он је истакао да је „Удружење ратника, официр и подофицира Крајине“ од првог дана имало хуманитарну, просветитељску и градитељску улогу. Брига за децу погинулих ратника, рањених бораца и њихове осиромашене породице имала је приоритетни значај. То је због тога што су у удружењу раме уз раме са јунацима са фронта били и овдашњи ђенерали: Милан Анђелић, Јован Атанацковић, Јеврем Велимировић, Војислав Весовић, Милан Вијоровић, Ђорђе Ђорђевић, Димитрије Живковић, Петар Живковић, Петар Мишић, Јован Мишковић, Стојан Николић, Јован Павловић, Милутин Станојевић – Шаркаменац. Осим што су се истакли у војничким вештинама доказали су се и на плану градитељства, скупили су новац, а по неки су заложили своју имовину како би се изградили Дом ратника (сада Дом војске Србије), нова болница и друго.

Желим да истакнем да Неготин, у односу на број становника себе сврстао у ред малобројних градова, који су српској, а касније и југословенској војсци дали толики број генерала (17) од којих су многи били на највишим функцијама и положајима у држави, што би моло да се каже да је Неготин колевка српског генералског кора. Он је истовремено и колевка великих хероја као што су јунаци 13.пука првог позива Хајдук Вељко, њихов доктор Миливоје Петровић који је оставио велики печат у нашој историји пратећи Војводу Радомира Путника од Прахова до Крагујевца и спашавајући заставу 13.пука од скрнављења тако што је са њом препливао Саву са аустријске на нашу страну, ту су још Драгиша Стојадиновић – ратник са пушком и камером, Бранко Вукосављевић први послератни командант ратног ваздухопловства краљевине СХС и на хиљаде непоменутих хероји.

Овдашњи РВС је поводом свог јубилеја уручио повеље Општини Неготин, Тимочкој бригади за развој Војном одсеку Бор, Општинском удружењу СУБНОР-а Неготин, Колу Српских сестара и појединцима.