Неготин: У СЛАВУ КРАЈИНСКИМ ПАРТИЗАНИМА

На месту Алија, између Мокрања и Речке окупили су се 16. августа 1941. године први борци из Неготинског краја и формирали Крајински партизански одред (њих 19). За команданта изабрали су Бранка Перића а за комесара Љубомира Љубу Нешића.

Поводом 81.године од формирања овог одреда, СУБНОР Неготина организовао је  народни скуп крај спомен бисте народних хероја, Станка Пауновића, Љубе Нешића, Вере Радосављевић и Бранка Перића. Венце су положиле делегације СУБНОР-а Неготина, Мајданпека, Књажевца, Бољевца, Зајечара, Сокобање, Бора, Беле Паланке, органи локалне самоуправе Неготина и потомци бораца НОР-а.

Обраћајући се присутнима председник СУБНОР-а Неготин Драгољуб Ристић између осталог је рекао: „Борба против фашизма имала је осцилације, успоне и падове, али је била неуништива и непрекидно опстајала потпомогнута и штићена од слободарског народа. Офанзиве фашистичког окупатора и злочини четника нису могли да угуше и униште устанак. Уз велике жртве партизански одреди су обнављани и настављали борбу до краја рата да би из њeга изашли као победници…“

Значајно је напоменути да је одзив грађана на обележавању овог јубилеја био значајно већи у односу на протекле године.