НЕОБЈАВЉЕНИ РАТ ПРОТИВ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У Ростову на Дону одржана је телеконференција на тему: „Необјављени рат против Југославје“. Конференцију су организовали: Ростовски регионални патриотски покрет „Путеви славе – наша историја“ заједно са удружењем „Славјаносербија“ из Београда.

Догађај се одржао 6. априла 2021. године у 16.00 по московском времену на платформи зума, а конференција је одржана на територији историјског парка „Русија је моја историја“. Телеконференција је окупила представнике из различитих земаља света: Велике Британије, Канаде, Кубе, Украјине, Италије, Шпаније, Немачке, Летоније, Чешке, Израела, Србије и Русије. То су били представници власти, координатори и лидери патриотских и јавних организација, студенти универзитета, професори и историчари, чланови Координационог савеза организација руских сународника, стручњаци и лидери међународног јавног грађанско-патриотског покрета за очување личног сећања на генерацију Великог отаџбинског рата „Бесмртни пук“, као и представници медија.

Учесници конференције су у својим излагањима подсетили на страшне догађаје током рата на простору Југославије, који је започео 6. априла 1941. године. Студенти, академици и професори су направили занимљиве извештаје, а главна компонента конференције била је уједињење словенских народа и заједничка трагична историја. 6. априла 1941. јединице Вермахта напале су Краљевину Југославију. Копненој операцији претходило је масовно бомбардовање Београда и других градова. Почео је Априлски рат који се завршио потпуним поразом југословенске војске. Југославија је била подвргнута раскомадавању и окупацији. Конференцији су присуствовали: Екатерина Игоревна Иванова – друга секретарка представништва Министарства спољних послова у Русији у граду Ростову на Дону; Александар Конанихин – представник амбасаде Русије у Србији; Трисхина Иулиа Николаевна – шеф сектора за рад са омладинским организацијама сународника; Алексеј Тимофејев – научни сарадник на Институту за нову историју Србије; Соловјев Олег Вјачеславович – заменик градске думе Ростова на Дону, координатор савезног пројекта „Историјско памћење“; Олга Милуновић – оснивач и председник Удружења Славиано Сербиа; Милош Ковачевић – оснивач Центра за руско-српску сарадњу; Дејан Уметић – заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак; Огњен Петковић  потпредседник СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак; Лисов Александар – директор Руско-српског културно-информативног центра „Орлови“; Алекс Гајић – шеф Српско-руског центра за сарадњу Зенит; Олга Шорохова – заменик председника Ростовског регионалног огранка ООД „Покрет за потрагу Русије“ за омладинску политику, шеф Центра за патриотско образовање Руског државног економског универзитета (РИНХ). Модератор: Шеф седишта Ростовског регионалног патриотског покрета „Путеви славе – наша историја“, председник Јавног савета, регионални пројекат „Историјско сећање“, Асиа Компаниетс. Рат је најстрашнији догађај који се може догодити у животу и појединца и читавог човечанства у целини. Велики отаџбински рат се повлачи у прошлост, али његов одјек и даље не јењава у људским душама.

Прес служба „Путеви славе – наша историја“.