НЕПОКОРЕНИ СРЕМ – 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА НАРОДА СРЕМА

Град Сремска Митровица је 4. септембра 2022. године обележио 80 година од страдања народа Срема у злочиначкој акцији Виктора Томића низом догађаја на Спомен гробљу у Сремској Митровици уз присуство око две хиљаде грађана. Обележавање је отпочело парастосом који је служио Епископ сремски господин Василије уз саслужење свештенства Сремскомитровачког намесништва.

После беседе владике уследио је званичан програм. Венце и цвеће је положило више делегација: градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић; Војска Србије; преживела Марија Маричић; председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић; СУБНОР Мартинци; СУБНОР Лаћарак као и представници више удружења бораца и политичких партија.  Потом је хор „Serbika“ извео химну Републике Србије. Присутнима се обратила професор Руског језика и књижевности Марија Маричић рођено Макс. Она је подсетила присутне на страхоте митровачког казамата и евоцирала успомену на страшне дане августа и септембра 1942. године. Марија је као дете чувеног Лаћарачког партизана Јаше Макса, била сведок стравичних злочина. Само зато што је била дете из партизанске породице, и ако је по националности Немица. Потом се присутнима обратила градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, која је између осталог рекла: „Спомен гробље или Спомен парк је веома важно место за све Митровчане где је 1942. године, коју иначе зову и крвава 1942. Година, страдало пуно недужних људи на овом простору. Сада је Спомен гробље симбол победе живота над смрћу. Град Сремска Митровица негује културу сећања, сећање је битно јер не смемо да заборавимо све оно шта се десило али исто тако не смемо ни да дозволимо да се таква страдања више икада десе на овим просторима“. Након обраћања градоначелнице  хор „Serbika“ је извео песму „Црвени макови“.

На крају је изведен перформанс под називом „НЕПОКОРНОМ СРЕМУ“ према сценарију Уроша Тутулића а у режији чувеног режисера Мирослава Бенке. Тон мајстор је био Јан Шаш а за костиме је била задужена Тања Пуповац док је ликовно решење урадио Милан Кардаш. У перформансу су глумили: Аксандар Тодоровић, Душица Пејкић, Вања Санадер, Владимир Балашћак, Далиборка Џодан, Марко Ђанић, Драгомир Левајац, Марко Штефановић, Јасна Арбанас, Миљан Гарчевић, Милка Познановић, Синиша Вазмић, Николина Михајловић, Драгана Марковић, Радушко Јеликић, Светислав Срдић, Јелена Јанковић, Душанка Анојчић,  Цветин Баја Лобожински, Зорица Мишчевић, Снежана Михајловић, Мира Грујин, Мирјана Марковић и Дејан Уметић.

После званичног дела грађани су обишли комплекс  „Спомен гробља“ у пратњи историчара запослених у  Заводу за заштиту споменика културе из Сремске Митровице. Такође је на отвореном приказана и изложба архивских докумената и фотографија настала 1992 сарадњом Архива Војводине и Историјског архива „Срем“.

Организатор овог  тужног обележавања је град Сремска Митровица у сарадњи са Епархијом сремском. Перформанс и изложбу је организовао „Историјски архив Срем“ док је протокол организовао „Центар за културу СИРМИЈУМАРТ“. Реконструкцију комплекса „Спомен гробља“ извео је Завод за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.