„НЕПОКОРНОМ СРЕМУ“ – ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА НАРОДА СРЕМА

Седмогодишња Славица Попин из Адашеваца, отерана је 1942. у Градишку у логор, скупа са мајком. Једина „кривица“ била је чињеница да је члан партизанске породице. И све по закону и пропису.

*Овај и други слични документи део су поставке којом ће Музеј Срема 2. септембра покушати да покаже кроз какве су муке прошли Срби између Саве и Дунава, оковани хрватским усташким ланцима.

*Два дана касније, 4. септембра на Спомен гробљу, са почетком у 11 часова, Владика Сремски Василије служиће парастос жртвама акције Виктора Томића. Парастос ће следити полагање венаца и прикладан програм „НЕПОКОРНОМ СРЕМУ“, редитеља Мирослава Бенке.

*Истог дана у барокној сали Музеја Срема у 18 часова биће одржана промоција „Споменице жртава Сремске Митровице у Другом Светском рату“ коју је 1950-51. израдио Јован Удицки, а ове године допунили и обрадили Јована Тривуновић и Стево Лапчевић. Споменицу је штампао Архив Војводине.

*Током исте недеље, 9. септембра у Музеју Срема, са почетком у 19 часова биће уприличена и промоција монографије о Јовану Удицком, аутора Стева Лапчевића.

Значај ове књиге у контексту 80 година од страдања народа Срема, огледа се између осталог и у томе што она, говорећи о политичкој историји међуратне Митровице, заправо баца светло на корен српско-хрватских спорења око Срема.