САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864304Укупно посета:
  • 2656142Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

АКЦИЈАШИ  НА  ОКУПУ

Нема места у нашој земљи у којем се, засигурно, не налази стамбени блок, мост, фабричка хала, пут или пруга, болница и чак аеродром и сличан објекат изграђен руком и срцем девојака и младића у разним годинама по завршетку Другог светског рата.

 Добровољне омладинске радне акције биле су разрађене до савршенства, јављање масовно као подршка обнови после стравичних разарања у време фашистичке окупације и допринос брзом неопходном развоју.

Стотине и хиљаде обављених квалитетних послова и данас сведоче о ударничком раду и ентузијазму једне генерације која се не предаје и, окупљена у Удружењу учесника омладинских радних акција и волонтера Србије, стреми ка укупном бољитку. О томе је и вођен разговор у СУБНОР-у Србије као баштинику традиционалних остварења чије су активности и антифашизам као темељну вредност акцијаши препознали да би предложили своје прикључење у својству колективног члана.

На договору су били председник Скупштине Удружења омладинских радних акција и волентера Србије Стеван Стојановић и председник Управног одбора Зоран Матовић и вд председника СУБНОР-а Србије Душан Чукић и члан Председништва Мирољуб Васић.

Констатовано је да постоји обострана заинтересованост за свеобухватну сарадњу на равноправној основи. Акцијаши су обавестили да имају на евиденцији више хиљада заинтересованих и да већ активисти разних узраста показују видљиве резултате. Посебно се у окупљању и изведеним радовима истичу активи у Краљеву, Беочину или београдској општини Чукарици.

Поред јавних манифестација попут предстојећег Дана радних акција, који ће се и убудуће славити 1.априла, руководство Удружења има у програму низ корисних иницијатива које ће сигурно заинтересовати ширу јавност а морало би, очекује се, посебно органе власти.

Спремљени су, наиме, планови о извођењу јавних радова, затим елементи за доношење законских прописа о добровољним акцијама и волонерству, а с тим у вези и о новим могућностима за запошљавање младих.

Стари добри акцијаши из времена кад се обнављала разрушена земља сада, уз помоћ нове генерације, удружена и са СУБНОР-ом, настоји да на специфичан и остварљив начин подржи опште хтење да се изађе из кризе радом и залагањем сваког појединца.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Нове идеје

  • pedjaza каже:

    Malo je danas živih učesnika radnih akcija iz vremena neposredno posle Drugog svetskog rata, kada se se zemlja obnavljavala sa vrlo skromnim alatom, ali uz veliki entuzijazam mladih ljudi, oblivenih zadovoljstvoim što je došla tako dugo i željno čekana i rekama krvi izborena sloboda.
    Ipak, radnih akcija je bilo i kasnije, sve do 1990. godine, pa je dosta bivših akcijaša, koji su se poput svojih roditelja i drugih pripadnika posleratnih generacija, isticali na radnim akcijama lokalnog, regionalnog, republičkog i saveznog ranga. Mnogo je toga obnovljeno, rekonstruisano i sagrađeno udarničkom lopatom omladine. Razbijanjem SFRJ radne akcije su prestale, a na mnogobrojne generacije uspešnih akcijaša se gotovo preko noći zaboravilo. U vreme devalviranja velikog broja vrednosti, ni akcijaške, na žalost, nisu bile izuzetak.
    Dobro je što i danas, 70 godina nakon početka prvih radnih akcija, postoji jedno ovakvo udruženje i što je njegovo članstvo izrazilo želju za kolektivnim pristupanjem SUBNOR-u Srbije. Antifašistički duh je ono zajedničko za obe organizacije, tj. most koji ih povezuje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.