Нови Сад

ИСТИНОМ ПРОТИВ ЛАЖИ

Свечаном академијом у организацији ПО СУБНОР-а АП Војводине прослављена  је 71. годишњица кад је у Рудом 1941. године формирана Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада. То је био почетак стварања монолитне, морално чврсте и надасве борбено храбре армије.

У времену стварања те и такве армије беснеo је рат. Фашистичке хорде и њихови верни помагачи, домаће слуге и издајници, чинили су невиђене злочине над недужним становништвом, за једног убијеног немачког војника убијано је стотину углавном цивила, жена, деце и старих људи.

Наша армија стварана је на посебан начин, кроз крваву борбу, против окупатора, квислинга и колаборације сваке врсте, са основним циљем ослобађања своје земље и протеривањем окупатора. Војни стручњаци – команданти били су прекаљени борци, обични људи, обични сељаци, обични радници,  а највише из редова ђака и студената. омладина је чинила основу те наше армије. Таква армија, вођена КПЈ и Врховним командантом Јосипом Брозом Титом, остала је са својим народом током читавог НОР-а.

Данас, 71 годину после, суочени смо – рекао је Света Атанацковић – са навалом силних лажи, превара и прекрајања историјских чињеница о тековинама народноослободилачке антифашистичке борбе. Промотери тих лажи су најчешће они, који су за изречену лаж веома добро плаћени.

Несхватљиво је и поражавајуће за Србију да серије, попут Тијанићеве и Бајићеве Равне горе, и на тај начин подржавају „помиретељски“ став, како кажу, два ослободилачка покрета. Биће нанета велика штета историјској истини и поновни напад на антифашизам у Србији. Причи о другом антифашистичком четничком покрету, мало ко у Србији верује, а камоли друге земље и народи, посебно они из антихитлеровске коалиције, СССР, САД и Велика Британија.

Ти и такви историчари и промотери зла, морају знати, ако нису научили, да победа над фашизмом није извојевана за зеленим столом, већ крвљу најбољих синова и кћери партизанских бораца.

Наша народнослободилачка борба показала је поробљеној Европи колика су воља, снага и моћ наше борбе против окупатора. Били смо једина оаза, једина светла тачка у окупираној и поробљеној Европи имали смо Ужичку Републику. Зато и због тога борци НОР-а, њихови потомци и поштоваоци немају право да ћуте, морају подићи глас да би се лаж, фалсификовање и прекрајање историје расплинуло као мехурић сапунице. Наша омладина мора знати да је Република Србија рођена у народноослободилачкој антифашистичкој борби, коју су водили Титови партизани.

За борце НОР-а, палих другова и другарица током НОБ-е за стварање државе по мери свих грађана је срамота, да Република Србија није обележила свој 69. рођендан. Ова чињеница вређа и говори, да поред Председника Републике Србије, постоји и „претедент на престо, без престола и крунски савет без круне“ – нагласио је председник Покрајинског одбора.

О времену формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, њеном ратном путу, значају њеног формирања и стварања већих оперативних и маневарских јединица, надчовечанским борбама, пређених више од 20.000 километара борећи се и гинући на читавој територији бивше нам заједничке држава Југославије, говорио је генерал мајор у пензији Станимир Матијевић.

Уметнички део програма је водила и учествовала глумица СНП Гордана Ђурђевић-Димић пригодним рециталима из НОБ-е, КУД „Вила“ и  хор друштва пријатеља и сународника Русије КУД „Свјати Роман слаткопојац“.