САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869827Укупно посета:
 • 2664866Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

БРУКА СА ИМЕНОМ

СУБНОР Војводине и Новог Сада упутили су јавни протест Скупштини Новог Сада због одлуке да се једној улици у Футогу додели име четничког идеолога у Другом светском рату.

Протест гласи:

„Савез удружења бораца НОР-а АП Војводине и града Новог Сада згранути су одлуком Комисије за давање имена улицама да додели једној од улица у Футогу име озлоглашеног сарадника окупатора и другог човека четничког покрета Драгиши  Васићу. Срамота је утолико већа што се не зна или неће да се зна да на сву срећу током Другог светског рата четништва и четничке каме није било у Војводини.

Четнички идеолог, Драгиша Васић, рођен у Горњем Милановцу, нема никакве заслуге да добије улицу у Новом Саду, односно у Футогу. Војводина је током Другог светског рата дала више од 50 народних хероја, сам Футог на стотине бораца партизанских војвођанских бригада, дивизија и корпуса. Борбе су водили од равне Војводине, преко Босне, Црне Горе, Србије, преко ослобођења Београда, Војводине и све до 15.маја 1945. године у завршним операцијама ради слободе и сламања фашистичких, квислиншких и колаборационистичких снага.

Молимо одборнике, биране од грађана Новог Сада, да не прихвате родбинску везу са фашистичко-четничком идеологијом, зарад себе и својих потомака. Покажите част и поштење одбацујући срамни предлог.

Нови Сад нема, иначе, ни једно обележје везано за председника СФРЈ маршала Тита, али је остало у аналима да је награђен његовим указом најдичнијим одликовањем – Орденом народног хероја. За изузетне заслуге у сламању фашистичких окупатора у Другом светском рату“ – стоји у јавном протесту СУБНОР-а Војводине и Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email

6 реаговања на Нови Сад

 • Lune каже:

  Istina je da je 40.000 bivših austrougarskih oficira, od kojih su mnogi ubijali po Mačvi, stvaranjem Kraljevine SHS dobili zaposlenje u novoj vojsci sa istim činom koji su imali i u austrougarskoj vojsci a neki su dobili i unapređenje, zahvaljujuci dekretu kralja Aleksandra.
  Istina je da su Solunci živeli od milostinje.
  Istina je da je majka Gavrila Principa prosila po Beogradu
  Istina je da je Marko Natlačen, koji je 1914 komponovao pesmu “Srbe na vrbe”, u novoj državi postao ban Dravske banovine.

 • Lune каже:

  Nema te pa i “septicke jame” u kojoj, ne rovari protiv Republike Srbije, grupa gradjana i Karadjordjevici.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Част да прими признање имао је и један од оснивача Треће Србије Александар Ђурђев, за кога је истакнуто да је дугогодишњи пријатељ Центра за истраживање православног монархизма и да је увек пружао свестрану подршку његовом раду, нарочито у области културе, што су препознали Високи покровитељ овог удружења, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић и духовни покровитељ Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски господин Иринеј. Захвалницу су поред господина Ђурђева примили и Његово Краљевско Височанство Принц Владимир Карађорђевић, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански господин Андреј и Срђан Станишић шеф Кабинета Њ.К.В. Кнеза Александра Павловог Карађорђевића. Њ.К.В. Престолонаследнику Александру II уручена је икона Светог Цара Констатина Великог, на шта је он узвратио захвалницом коју је уручио Центру. Прослава је била посвећена и обележавњу неколико значајних јубилеја ове године, 1700. годишњице доношења Миланског едикта, 900. годишњице рођења Светог Симеона Миртоточивог (Великог Жупана Стефана Немање); 800. годишњице од упокојења Свете Краљице Тамаре Грузинске; 400. годишњице зацарења Светородне Династије Романова и 200. годишњице од рођења Владике Петра II Петровића-Његоша.

 • Todor Pavlov каже:

  To je bruka i sramota ja kao vodeći član SUBNOR-a iz Futoga neću se smiriti dok se neistera i neponišti taj sramotni predlog koji hoće da se odigra u mom mestu Futogu to je produkt pročetničke naprednjačke vlasti u mom mestu Futogu i na nivou grada Novog Sada valda će sada biti konačno jasno svim iskrenim antifašitima i SUBNOR-cima u mom mestu Futogu da naprednjaci su možda promenuli dlaku radikalsku ali ćud nikad nezaboravimo šta je radio Vučićev politički mentor Vojislav Šešelj isped kuće cveća ko nezna neka pogleda: https://www.youtube.com/watch?v=heFzmFTpWeQ danas Srbijom vladaju pročetnička fašistička gamad koja je promenila dlaku ali ćud nikada.

 • pedjaza каже:

  Oni koji uporno nastoje da, na različite načine, rehabilituju pripadnike četničkog pokreta, zaista ne biraju sredstva. Kada ulica ili bilo koji drugi objekat ponese naziv neke ličnosti, to znači da se radi o ličnosti koja je imala neke zasluge. Dragiša Vasić, ne da nije imao zasluge, već je bio ideolog kvislinškog pokreta, zbog čega mu sleduje jedino osuda.
  Ovakav predlog Komisije za davanje imena ulicama u Novom Sadu je je ruganje žrtvama novosadske racije, kao i svim drugim žrtvama stradalim od strane fašista i njihovih slugu u Novom Sadu, Vojvodini i čitavoj Srbiji.
  Dok se istinski heroji zapostavljaju i zaboravljaju, dolazi do veličanja onih koji su bili neprijatelji sopstvenog naroda. Verujem da će pismo SUBNOR-a Vojvodine i Novog Sada uticati da odbornici gradske skupštine u Novom Sadu ne izglasaju ovaj sramni predlog.

  • Lune каже:

   ” oni ” imaju svoje saradnike, na zajednickom “projektu”..u borbi protiv “komunizma”..
   ……………………………………………………………………………………………………………..
   Mađarski desničarski Jobik otvara kancelariju u Subotici

   Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici
   Mađarski desničarski Jobik otvara kancelariju u Subotici

   Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici, objavio je informativni portal na mađarskom jeziku Vojvodina danas.

   Savai i organizator grupe Jobika za Vojvodinu Ervin Kiš brazložili su da je, nakon što je grupa Jobika za Vojvodinu morala da zatvori svoju kancelariju u Subotici “pod skandaloznim uslovima“, odlučeno da će umesto partijske kancelarije u tom gradu otvoriti poslaničku kancelariju početkom ove jeseni u Subotici.

   Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine u Mađarskoj stvoreni su uslovi da poslanici uz podršku parlamenta otvore kancelarije u cilju kontakta sa građanima, i ova mogućnost, prema tumačenju Jobika, odnosi se i na kontakt sa Mađarima u susednim zemljama.

   “Počev od osnivanja, Jobik promišlja svoju politiku gledajući celinu nacija i smatra osnovnim značajem da pored predstavljanja građana okrnjene zemlje predstavlja i Mađare van matice” izjavio je poslanik Ištvan Savai.

   Prema podacima Ervina Kiša, grupa Jobika u Vojvodini ima 30 članova.

   Jobik je pokušao da otvori kancelariju u Subotici krajem januara, a otvaranje te kancelarije tada je osudio lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je pet meseci kasnije napadnut u Budimpešti od strane simpatizera Jobika.

   Jobik – Pokret za bolju Mađarsku je nacionalistička politička stranka krajnje desnice u Mađarskoj. Stranka sebe opisuje kao “principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku, čija je osnovna svrha zaštita mađarskih vrednosti i interesa”. S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju.

   Na nedovno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojili su oko 20 odsto glasova, i predstavljaju treću po snazi političku opciju u parlamentu.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.