Нови Сад

БРУКА СА ИМЕНОМ

СУБНОР Војводине и Новог Сада упутили су јавни протест Скупштини Новог Сада због одлуке да се једној улици у Футогу додели име четничког идеолога у Другом светском рату.

Протест гласи:

„Савез удружења бораца НОР-а АП Војводине и града Новог Сада згранути су одлуком Комисије за давање имена улицама да додели једној од улица у Футогу име озлоглашеног сарадника окупатора и другог човека четничког покрета Драгиши  Васићу. Срамота је утолико већа што се не зна или неће да се зна да на сву срећу током Другог светског рата четништва и четничке каме није било у Војводини.

Четнички идеолог, Драгиша Васић, рођен у Горњем Милановцу, нема никакве заслуге да добије улицу у Новом Саду, односно у Футогу. Војводина је током Другог светског рата дала више од 50 народних хероја, сам Футог на стотине бораца партизанских војвођанских бригада, дивизија и корпуса. Борбе су водили од равне Војводине, преко Босне, Црне Горе, Србије, преко ослобођења Београда, Војводине и све до 15.маја 1945. године у завршним операцијама ради слободе и сламања фашистичких, квислиншких и колаборационистичких снага.

Молимо одборнике, биране од грађана Новог Сада, да не прихвате родбинску везу са фашистичко-четничком идеологијом, зарад себе и својих потомака. Покажите част и поштење одбацујући срамни предлог.

Нови Сад нема, иначе, ни једно обележје везано за председника СФРЈ маршала Тита, али је остало у аналима да је награђен његовим указом најдичнијим одликовањем – Орденом народног хероја. За изузетне заслуге у сламању фашистичких окупатора у Другом светском рату“ – стоји у јавном протесту СУБНОР-а Војводине и Новог Сада.