НОВИ САД 6. АПРИЛ 1941.

СУБНОР АП Војводине и СУБНОР града Новог Сада полагањем цвећа на споменик страдалима у априлу 1941. године одали су пошту страдалим грађанима Новог Сада који су живот изгубили у крвавим априлским данима 1941. године.

У првим налетима на Нови Сад 6. априла 1941. године на мети су нашли пре свега војни објекти, али ни цивилно становништво није било поштеђено. Иронично, Немица, супруга Рудолфа Рајта, власника фабрике кола и каросерија у Радничкој улици, била је прва жртва бомбардовања. Најкрвавији обрачун догодио се у Кисачкој улици где се на мети нашла погребна поворка. У каснијим ратним операцијама Прва мађарска хонведска моторизована оклопна панцир бригада је у брзом налету, не наишавши скоро ни на какав отпор југословенске војске, за непуна два дана прошла кроз Бачку и стигла у Нови Сад.

Она је, у највећој мери инсценираним пуцњавама, изазвала масовну одмазду над српским становништвом. Нове окупационе власти су по заузимању Новог Сада и Бачке извели припрему масовног протеривања српских колониста, бивших добровољаца и што већег броја српског становништва из Бачке. Прогони, убиства и пљачке пратиле су окупацију од првог дана. КПЈ је на мајском саветовању 1941. године константовала да: „У Војводини бесни терор окупатора. И овде се свирепо прогони српски живаљ. И овде окупатор настоји да што више распире националну мржњу међу многобројним националностима. Мађарски и немачки освајачи хушкају домаће становништво мађарске и немачке народности против Срба и других национланости. Последице тога су нечувена злочинства према српском становништву“. Према извештају Светозара Марковића Тозе, политичког комесара Главног штаба НОП одреда Војводине, хортијевци до октобра 1941. године погубили 15.000 душа, око 60.000 затворили у концентрационе логоре и протерали».

Јово Барошевчић нагласио је да је „данас се сећамо здружене инвазије на Југославију, сећамо се свих жртава рата, али такође са поносом сећамо и памтимо све који су водили жестоке борбе против окупатора за слободу своје земље, али и Европе од нацистичког варварства“.

СУБНОР града Новог Сада планира да у овој години када обележавамо 80 година од почетка Другог светског рата на нашим просторима и 80 година од антифашистичког устанка објаву књигу „Новосадски партизански одред 1941 – 1944“.