Нови Сад: „КОРАКОМ ХЕРОЈА“ – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОД ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СУБНОР Града Новог Сада обележио је низом активности Дан ослобођења Новог Сада од фашизма у Другом светском рату.

Свечаност обележавања започета је 17. октобра откривањем спомен плоче Богадану Шупуту, новосадском сликару чији је живот угашен у крвавој Рацији 1942. године. Спомен плоча постављена је на зграду у којој је своје последње дане живота провео са ближом породицом. Његов живот насилно је прекинут у 28. години живота у времену када је његов живот тек почињао, а његов таленат налазио прави уметнички израз. Настављено је 19. октобра откривањем реплике спомен плоче на згради команде Војске Србије у Новом Саду где се током 1941-44. налазило злогласно мучилиште звано „Армија“. Цвеће и венци положени су и на споменик страдалима у злогласној Рацији 1942. године.

Централно обележавање започето је традиционалним полагањем цвећа и венаца на споменик борцима НОР-а на спомен гробљу. Венце је, у знак сећања на пaле бoрце Нaрoднooслoбoдилaчкoг рaтa од 1941. до 1945. гoдинe, положио заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић, заједно са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радомировић, као и представници Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

Честитајући грађанима Новог Сада 78 година од ослобођења града у Другом светском рату заменик градоначелника Милан Ђурић истакао је да је 23. октобар један од најзначајнијих датума у историји града. „Данас обележавамо сећање на ослoбођење Новог Сада у Другом светском рату. Историја нам говори да је током троипогодишње окупације животе изгубило  више од пет хиљада Новосађана, свих узраста, различитих националности, претежно Срба и Јевреја. Застрашујући је податак да је скоро сваки дванаести становник положио живот за слободу свога града и своје земље. Прве дане слободе, наш вољени град  је дочекао са једва око 40 хиљада становника, осиромашен и у рушевинама, без иједне фабрике, порушених мостова,  без трамвајског саобраћаја, струје водовода и канализације. Висока цена је плаћена за слободу коју ми данас живимо и то не смемо да заборавимо. На нама је да се сећамо и да чувамо Нови Сад. Нека је вечна слава свих херојима Народноослободилачког рата“ – изјавио је Милан Ђурић.

Председник градске организације СУБНОР Милован Вујић указао је на значај обележавања Дана ослобођења Новог Сада. „На данашњи дан, 1944. године, Црвена армија и НОВЈ ослободила је Нови Сад. Ми као потомци ослободиоца негујемо културу сећања и желимо да је пренесемо на будуће генерације како се слични злочини више никада не би поновили“ рекао је Милован Вујић.

Свечана академија „КОРАКОМ ХЕРОЈА“ одржана је у Дому Војске Србије уз присуство бројних гостију, међу којима представници Војске Србије, удружења СУБНОР-а из Војводине и региона. Присутне су поздравили у име домаћина Милован Вујић рекавши између осталог „Са дужним поштовањем и дубоком захвалношћу Новосађани се сећају свих знаних и незнаних бораца који су својим животом обележили зору слободе наше домовине и нашег Града, утемељили мир и услове за суживот свих суграђана“, као и Јово Барошевчић испред СУБНОР-а АП Војводине.

Својим наступом програм су обогатили Жељка Јелић, драмски уметник, Катарина Поповић, етно солиста, ученици ОШ „Јован Дучић“ Петроварадин, ученици Музичке школе „Исидор Бајић“ Нови Сад и КУД „Фолклорика“.

  1. октобар 2022.