Нови Сад: ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

У Новом Саду обележена је 81. годишњица Новосадске рације, крвавог догађаја из 1942. године који је заувек променио лице Новог Сада и угасиo велики број породица.

Обележавању 81. годишњице Рације присуствовали су представници Града Новог Сада, Покрајинске владе и Скупштине, Војске Републике Србије, Јеврејске општине Нови Сад, Матице ромске, амбасаде Мађарске и амбасаде Израела, представници градова страдалника државе Србије  представници потомака жртава, СУБНОР-а АПВ и СУБНОР-а Града Новог Сада.

„Постоје датуми који нису само део историје и сећања, већ представљају велику животну лекцију за све нас, и за оне после нас. У те датуме спадају и ови јануарски дани, у којима у тишини, поред споменика „Породица“, одржавамо помен на језиво страдање наших суграђана пре 81 годину. Сећање мора вечно да живи и то је наш завет за будућност. Зато Град Нови Сад свом снагом покреће процес изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама јануарског погрома 1942. године. Неговаћемо сећање на све жртве, и учити генерације које долазе да злочини немају оправдање, и да их никада више не дозволе. Позивам све да будемо јединствени у осуди овог крвавог окупаторског пира над нашим суграђанима и желим да наставимо да негујемо наше заједништво, да се боримо да савладамо све оно што може да нас подели, да покажемо да људе ценимо по томе какви су, а не ког су рода, вере или нације“ истакао је између осталог у свом обраћању градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Помен је, у име Јеврејске заједнице одржао врховни Рабин Србије господин Исак Асиел, а помен Српске православне цркве служио је Епископ ваљевски г. Исихије. У оквиру програма на Кеју жртава рације, пригодне композиције извели су Хор Јеврејске општине „Хашира“ и Хор Саборне цркве „Свети Георгије“.

СУБНОР АПВ и Града Новог Сада положили су цвеће на споменик „Породица“ као и на породичну гробницу Јелке Јовандић, мајке која је у Рацији у самом једном крвавом сату изгубила пет синова и на спомен плочу новoсадском сликару Богдану Шупуту страдалом такође у Рацији.

  1. јануар 2023.