САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809117Укупно посета:
  • 2536628Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

 

ХЕРОИНА СА КОСОВА

Пише: Душан Чукић

Ономад, на самом крају тв емисије, из студија што обавештава да припада ланцу чувене у свету компаније, негдашњем спикеру бгд радио станице дадоше да закључи разговор о томе шта ће бити, тако рекоше, са ”Косовом”. И времешни сада новинар одрецитова на готовс: ”Биће како одлучи Америка”!

Пре неко вече, професорка медицине из Крагујевца, читаше у камеру незнано коликом скупу огавне дисквалификације о шефу државе, а глумац највише познат по проблематичном понашању издеклемова како су све буне против Турака кренуле из Шумадије, док разбарушени бунтовник са извиканом писачком подлогом, недалеко од вешала што су други пут на улице главног града донели његови политички судрузи, опаучи по Правном факултету у Београду као бази ”олоша, смрадова и скотова”!

Већ сада се може, на општу срамоту, саставити дебела књига свакодневних, а нарочито оних суботњих, уличарских речи које изговарају људи којима то по образовању и досадашњем битисању не приличи и не могу се правдати тиме што су упућени политичким неистомишљеницима и власти коју би, запели су из петних жила, да смене превратом и избегавајући једини пут за успех у пристојној цивилизованој земљи – на изборима где побеђују резултати, никако арлаукање, претња линчом, прогоном, увредама најниже врсте и у стилу ”све што није са мном, то треба уништити, чак и семе затрти”!

На свеопште очи јавља се фашизам подстакнут и поздрављен и са стране, јер Србију у успону треба зауставити и казнити, као не само једном у њеној дугој и поносној историји, да не стрчи и служи за пример.

Тога су свесни и они што продају веру за вечеру, али жеља за влашћу коју су својевремено осетили и папрено наплатили тера да и у овом покушају буду још окрутнији.

Срећа је, међутим, што наш народ, искусио све пробе шареноликих усрећитеља и добротвора, зна да распозна градитеље од рушитеља.

Пре неку ноћ, кад се шачица шетача предвођених усмеривачима са београдским документима, осмелила да бунтује на општу радост приштинских и сличних медија и обавештајних служби и у Северној Митровици – само дан кад је непрегледна колона, о чему су ”објективни” ћутали, Срба тражила по ко зна који пут право на живот – у тој истој Митровици појавила се ненадно жена средњих година и онако, из срца, одјекнуо је глас хероине:

”Ми се двадесет година боримо, уз нашу државу, за опстанак и чувамо домове и нејач, а ви, погледајте колико вас је, уз туђинске ноте радите у корист наше штете, подржавате Шиптаре да се радују српској неслози и навале. Где ћете, реците, ви тада седети? Срам да вас буде!”.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.