САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 823594Укупно посета:
  • 2575807Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈСКА ХИМНА УСТАНКА

Пише: Душан Чукић

Још једном су се победничке трубе огласиле од Цера, испод ренесансног Крупња и светосавске Беле Цркве, тон победе пренео се широм Шумадије, до Овчара и Каблара, јужне Србије, обишао висове Фрушке Горе и у једном руковату у Белој Цркви, надомак православног храма у чијем дворишту је повесни владика својевремено сладострасно дозволио и споменик купљен у дијаспори да се „освети крв“ брата на брата“.

У Белој Цркви народ окупљен на Ивањдан да слави опстанак а у то лето 1941. Хитлеровски командант забранио  је дружење и по цену тешке одмазде никаквог славља не буде. Локални органи власти придружили су се наредби „вежи коња где ти ага каже“ али је народ широки плато оивичен познатим горама из Првог светског рата храбро испунио, а међу неустрашивим шетачима појавио се искусни комунистички организатор, учесник рата против фашиста у Шпанији, студент књижевности Жикица Јовановић са двојицом другара.

Далека прича из 1941. године поучна је и за данашња времена кад се појављују разноразни мислиоци и на исти начин користе туђинску идеологију да би у току једне ноћи, у корист опште штете продали читавог вола за мало обилнију вечеру. Сцене се, нажалост, обнављају на Косову и Метохији, не само у окружју Кошара и Паштрика

Зле намере шире „интернационалци“ којима не смета предаја вековима аутокефалне Српске православне цркве у шачице  белосветских повампирених донедавно шумских разбојника, који би захваљујући криминилним делима на светској сцени, продајући дрогу, шверцујући виталним људским органима и крчмећи савремено наоружање хтели наједном да купе државу и цркву са којима никада нису имали никакве везе.

То је план без крчмара. Антифашизам Србије као само једна јединствена одредница призната у целокупној међународној заједници не може изгубити битку и од страног и од домаћег зла, захваљујући, постојаном, мирољубивом, добронамерном путу.

Овог пута још једном потврђен пролетерском химном победник у Белој Цркви у част почетка победе и краха фашистичког зла у Другом светском рату на слободарским просторима поносне и непоколебљиве Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.