САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ТУЂЕ НЕЋЕМО, СВОЈЕ НЕ ДАМО

Пише: Душан Чукић

Баш пре неки дан стрефи нас, усред већ уобичајеног јулског пљуска, прасак из великог мање више равничарског града – наш одбор обавештава, потресен и ваљда због тога  љутитим речима, како мора, тако је писало и у прилогу, у року од осам дана да напусти просторије у којима је обитавао, ни мање ни више, читаве четири деценије.

Тако је одлучила ”власт” у лику јавног предузећа што газдује општенародном имовином. И додала још да наш, у питању је градски одбор, приложи доказе, кад већ није наводно у прописано време обновио уговор, о уплаћеним обавезама пошто они чија је надлежност нису, произилази, у могућности да знају о евентуалним дуговима.

Били смо, признајем, збланути поступком, јер је у питању огранак велике и штоване многољудне организације према којој ваља имати и респект. Не само ради чувања славне традиције већ и због многих видних препознатљивих успешних потеза у корист наше отаџбине – због тога нас је Председник Републике наградио престижним Сретењским орденом.

Све се, ипак, завршило на миран начин, челници тог лепог града су анулирали, да тако кажем, груби фаул чиновника и пронашли начин да се брука, голема и не само политичка, оконча у корист субнороваца који нису, што би се рекло, ни лук јели ни мирисали у ујдурми намештеној у корист наше штете.

Помињем мучну епизоду као пример и опомену да се у неким срединама Србије, подстакнутим  лезилебовићким политикантским шићарџијама што сматрају да преко заосталих поклисара у ”офисима” где још могу да загорчавају свакодневицу, ничу административци који ће ”у име народа” делити туђе добро и одузимати право неомиљеним организацијама. СУБНОР је, до недавно, више од деценије, без ваљаног повода и давања разлога, био на списку таквих, а и сада се понегде, на жалост и срамоту, јављају опробани реваншисти који из петних жила настоје, ако нисте, а нећете бити, у њиховом строју да напакосте у свакој прилици кад им се укаже.

Једна од таквих је управо имовина. Нема места, широм Србије, у којем не постоји одбор СУБНОР-а и сви су, за ових ево већ седам деценија постојања, имали сопствене просторије, многи су, на основу законских прописа, додељивали бившим борцима станове, сликарима атаљеа, у инвентару су били и објекти за друге намене, домови, летовалишта и онда је то све, временом и ко зна у чијем све интересу, нетрагом нестало. Туђе, субноровско, благо је подељено као Алајбегова слама. А у питању је неотуђива вредност, записано и у Статуту СУБНОР-а Србије, као заједничка и може се, договорно, само уступати на коришћење и убирање прихода за делатност матичних удружења.

Због тога смо управо обновили акцију за враћање опљачкане имовине. То је једна од проразредних обавеза наших одбора, нарочито оних што сматрају да је у питању ”немогућа мисија”. И те како је могућа. Понегде је већ и остварена.

Туђе нећемо, али своје не дамо!

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
НедПонУто
26/11°C
27/10°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.