ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ БАТИНСКЕ БИТКЕ

Полагањем венаца на спомен обележје Батинске битке у Бездану, обележена 79. годишњица једне од највећих битака на подручју бивше Југославије у којој су снаге Народноослободилачке војске Југославије и совјетске Црвене армије поразиле нацистичке и фашистичке трупе које су се налазиле на подручју Батине и Барање.

Испред Града Сомбора почаст је одала делегација на челу са градоначелником Антониом Ратковићем, делегација Амбасаде Руске Федерације, Војске Србије, представници СУБНОР-а на челу са потпредседником СУБНОР-а Србије, Јовом Барошевчићем, те бројне дечллегације СУБНОР-а из Србије: Сомбор, Вршац, Нови Сад, Сремска Митровица, Апатин, Бечеј, Инђија, Кула, Рума, Жабаљ; региона: Вуковар, Осијек, Бели Манастир и Брчко. Делегације Удружења ратних војних инвалида Сомбор, Кола српских сестара Сомбор, Удружења Херојске 549. Моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ Призрен и други.

Током свечаног програма присутнима се обратио градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, пуковник Евгениј Пољаков, заменик изасланика одбране у Амбасади Руске Федерције у Београду и председник Градског СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж.

Данас, 79 година после, ми славимо велику истину и победу велике истине извојеване у Батинској битци, а то је истина о слободи која није дата, већ која је освајана педаљ по педаљ.То је истина о бојиштима, о логорима и злочинима над народом који је умео да воли и цени своју слободу и брани своју отаџбину као најсветије наслеђе. Ми данас, на овом месту истине желимо да поручимо да не заборављамо ни један живот, ни једну младост која је прерано покошена на овој хировитој дунавској обали, али и да подигнуте главе данас бранимо свој град и своју земљу вредним радом и поштењем, мудрошћу и одговорношћу према својим потомцима. У име сабраних на овом месту и у своје лично име се захваљујем борцима Народноослободилачке војске и Црвене армије. Нека заувек живи сећање на истину и нека се она никад не заборави“, изјавио је градоначелник Ратковић.

Батинска битка је трајала од 11. до 29. новембра 1944. године, а по својој димензији, обостраном учешћу крупних војних снага и концентрацији борбене технике, била је једна од највећих војних операција на тлу Југославије. За осамнаест дана колико је трајала операција, животе је дало 2.175 хероја који су не марећи за сопствене животе, јуришали напред у вечну славу бесмртника. Један од тих бесмртних хероја био је и Василиј Глигоријевич Ободовски, старији водник и командир вода 703. пешадијског пука 233. пешадијске дивизије 57. армије 3. украјинског фронта, који је међу првима прешао Дунав и храбрим јуришем освојио почетне нацистичке ровове, да би потом изгубио живот. Њему у част је отворена овогодишња музејска изложба, ауторке Мартине Малбашки, кустоса – историчара Градског музеја Сомбор.

Свечани програм су увеличали наступи Женске певачке групе Српског културно – уметничког друштва „Извор“ из Станишића и Женске певачке групе „Музика вива“ из Светозара Милетића.

11.11.2023. год.