ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПОЖЕШКЕ ПАРТИЗАНСКЕ ЧЕТЕ

У Речицама, родном месту Народног хероја Петра Лековића, обележена је 82 годишњица формирања Прве пожешке партизанске чете.

На данашњи дан на брду Благаја формирана је Прва пожешка партизанска чета, у њеном строју био је и Петар Лековић.

Пожешка чета била је прва организована војна јединица која је у овом крају пружила отпор фашизму. Њен ратни пут је водио ка слободи. Пожешки крај дао је и 5 народних хероја Југославије: Петра Лековића, Олгу Јовичић-Риту, Владимира Радовановића, Милорада Бонџулића и Радосава Ковачевића.

Свечаности је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, делегација општине Пожега, Министарства унутрашњих послова, организација СУБНОР-а Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Прибој, Пријепоље, Нова Варош, Севојно, Ужице, Ваљево и Чачак , Удружења војних пензионера, Удружења ратних војних инвалида, Удружења инвалида рада, Удружења ветерана Пожеге и Чајетине, Удружење пензионера, СПС Пожега, Месне заједнице Речице и Рупељево, грађана и средстава информисања.

Венце код спомен обележја Петру Лековићу и Спомен чесми положиле су делегације општине Пожега, борачких организација, СПС и друга удружења.

Након полагања венаца и одавање поште погинулима, код спомен обележја Петра Лековића, скупу се обратио, Милан Диковић, председник Општинске организације СУБНОР-а Пожега који је поред осталог рекао: „Ми смо овде пред спомеником солунског ратника и Првог народног хероја Југославије Петра Лековића, који је својим именом и делом окаменио наш образ, и наш понос на њега. Био је Петар каменорезац и камени борац. Живео је и у камену откривао часност душе, издржао све муке рањавања и заробљавања у Првом светском рату, а у Други је отишао љубећи свој камени праг, са заклетвом да му је веран, веран земљи која се морала ослободити зла, каменом је злотворе заустављао и остао прикован за стену на брду Живањ код Гацког. Пуцањ у њега је био узалудан, рекао бих он није убијен већ се наш Петар преметнуо у камен“.

У културно-уметничком програму учествовала је певачка група „Такиша“ из Рупељева.

31

СУБНОР УЖИЦЕ

Речице, 28.07. 2023.