ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НИША ОД ТУРАКА

На данашњи дан, након пет векова владавине Османлија на просторима југоисточне Србије, 11. јануара 1878. године (30. децембра по старом календару), на бедемима Нишке тврђаве завијорила се српска тробојка. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.

Стога овај датум Нишлије обележавају као један од најзначајнијих вечно слободарскog градa. Турци су, дан раније, због великих губитака у четвородневој опсади више од 15.000 српских војника са 100 топова, под командом пуковника Милојка Лешјанина, који су четири дана по снегу и веома хладном времену опседали Ниш, затражили примирје, а након тога српски војници ушли у Ниш.

На 145 – годишњици овог великог јубилеја, уз војне почасти, положени су венци на Споменику ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана, споменику који обележава период ослободилачких ратова против Турака, Бугара и Немаца.

Венце су положили представници Војске Србије, Полиције, Града Ниша и многа борачка удружења и њихових потомака. У име СУБНОР-а Србије венце је положила делегација на челу са Зораном Момчиловићем, председником ГО СУБНОР-а Медијана.

11. јануара 2023.