ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВЛАДИЧИНОГ ХАНА

Међу првим ослобођеним градовима у Другом светском рату у Србији били су градови са југа Србије. Најпре Врање и Бујановац, а дан касније и Владичин Хан.

Осмог септембра 1944. године борци Осме српске бригаде кренули су, из правца Сурдулице и Белог Поља, у ослобођење Владичиног Хана. Истога дана Хан је ослобођен од бугарског окупатора.

Ове године, у условима пандемије Ковида 19, достојно је обележен а 76. годишњица ослобођења Владичиног Хана у Другом светском рату, без масовности, на висоравни Кула, која доминира Ханом и на којој је подигнут велелепан споменик борцима Другог светског рата. Почаст погинулима дата је минутом ћутања и полагањем венаца: Општине Владичин Хан, СУБНОР-а Србије, Војске, полиције, СУБНОР-а Владичин Хан и СУБНОР-а Врања.

Присутнима се обратио и Дан ослобођења честитао Драгутин Димчевски, председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан. У свом исцрпном говору он је истакао да је из малене општине Владичин Хан у партизанским јединицама учествовало 1.531 борац, а да је од тога живот за слободу дало 139 бораца. Ако се томе дода да су бугарски фашисти многа села спалили и да су свирепо убили 663 невиних људи, а у Бугарску депортовали око 2.300 људи, онда се стиче прави утисак о датим жртвама и великом доприносу ове, по броју мале, али по исказаном слободољубљу и патриотизму, итекако велике општине. Димчевски истиче да не постоји ниједан разлог да се стидимо нашег ратовања на страни правде и слободе, да чистог образа будемо поносни на наше претке у Другом светском рату.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, пренео је срдачне поздраве и честитао Дан ослобођења у име руководства СУБНОР-а Србије и овом приликом истакао да се на данашњи дан пре  76. година Владичином Хану десила слобода, и да нам култура сећања не дозвољава да заборавимо херојске дане, погинуле борце и жртве фашистичког терора као и славне дане слободе и ослободилаца Хана. Стојчић је посебно истакао велике људске жртве ове мале али значајне општине и развој народно-ослободилачког покрета, где су партизанске снаге овог краја током рата прерасле у јединице које су ослобађале и друге делове Југославије.

Одавањем почасти погинулима у борби против фашизма и обележавањем историјских датума, СУБНОР Владичиног Хана на најбољи начин негује слободарске традиције Српског народа.