ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Церемонија полагања венаца поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату одржана је на београдском Новом гробљу. Венце поводом обележавања Дана примирја положили су државни званичници, амбасадори Француске и Русије у Београду. Церемонијима су, између осталих, присуствовали и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор САД Кристофер Хил.

Сећање на 11. новембар када је потписано примирје у 11 сати у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у шуми Компијен у Француској – у многим земљама широм света, а у Србији од пре 12 година и државни празник – слави се као Дан примирја у Првом светском рату.

Примирјем из вагона силе Антанте и Немачка окончале су сукоб пре 105 година. Ипак, ту није био крај. Преговори о условима мировног споразума су настављени, а потом и договорени, али тек Версајским миром 28. јуна 1919. године, чиме је Први светски рат и званично окончан.

На церемонији поводом Дана примирја у Првом светском рату, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић истакао је да за српски народ Велики рат представља један од историјских међаша, епизоду страдања и славе, без које се не може разумети српско национално биће и карактер српске душе.

„Без разумевања Великог рата, величине жртве нашег народа и цене којом је плаћена слобода, не може да се разуме српски народ са обе стране Дрине, његова љубав према отаџбини, његова љубав према Косову и Метохији“, навео је Селаковић на централној државној церемонији код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Истакао је да ко схвати ту особину и прихвати је – у Србима ће имати доброг пријатеља и верног савезника.

Венце су положили и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора.

На Француском војном гробљу венце је положио амбасадор Француске Пјер Кошар.

Подсетио је да је 50.000 Француза погинуло на Солунском фронту борећи се уз српску браћу, а чију је издржљивост и борбеност хвалио и маршал Франше Депере.

„Ваше присуство овде, поштовани представници српских власти и поштоване колеге амбасадори, сведочи о нашим везама створеним у рововима или везама које смо створили градећи заједно мир, везама које су постојале годинама упркос изазовима историје. Њихов напредак од нас захтевају ови гробови пред нама. Живело пријатељство наших народа“, рекао је Кошар.

На церемонији је пуковнику Мирославу Николићу уручена Медаља националне одбране, златни ешелон, за изузетно залагање у својству изасланика одбране у Паризу.

Церемонија је одржана и код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату, у организацији амбасаде Русије у Београду.

Венце је положио руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, уз присуство српских званичника и представника Војске Србије.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је данас венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Министар Вучевић положио је венац у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и начелника Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба генерал-мајора Тиосава Јанковића.

После полагања венца, уз интонирање химне Републике Србије и свечани строј Гарде Војске Србије, министар одбране уписао се у спомен-књигу.

Церемонија поводом 105. годишњице од Дана примирја у Првом светском обележена је и полагањем венаца на војничком гробљу у Битољу, у Северној Македонији.

„Одајемо почаст јунацима и херојима српске историје. Желимо да се поклонимо њиховим сенима и покажемо да држава Србија не заборавља своје претке и њихова дела“, рекао је Дејан Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На војничком гробљу сахрањени су српски војници страдали током Балканског и Првог светског рата. Тачно 1.321 гроб означен је крстом са српском тробојком.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић положио је венац на бањалучком гробљу Свети Пантелија поводом обележавања Дана примирја, истичући да су Србија и целокупни српски народ у том сукобу дали немерљив број жртава и још тада показали да су увек на страни истине, правде, мира.

Вујић је истакао да се данас, такође, одаје почаст и жртвама велеиздајничког процеса из Бањалуке, чија је једина кривица била што су били припадници српског народа и што су се тада борили за највише вредности – слободу и мир, за шта се Срби боре и данас, пренеле су бањалучке „Независне новине“.

Србија изгубила скоро 30 одсто становништва у Првом светском рату

Краљевина Србија ратовала је против Аустроугарске и других Централних сила од 28. јула 1914. године, када јој је аустроугарска влада објавила рат, па све до капитулације Аустроугарске 3. новембра 1918. године.

Осам дана касније, силе Антанте потписале су примирје са Немачком, чиме је и званично окончан Први светски рат.

Документ о примирју углавном је саставио француски маршал и врховни командант савезничких војски Фердинанд Фош.

Име Србије је на данашњи дан, пре тачно 105 година, уписано у анале победника у Великом рату.

Процењује се да је укупан број српских жртава био око милион и две стотине хиљада људи, односно 28 одсто укупног становништва.

Данас се на реверима носи и Наталијина рамонда, цвет феникс, који се осуши и са једним заливањем потпуно оживи, као и српска држава и српски војници.

Фото: ТАНЈУГ, МИНРЗС, МО