ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ДЕПОРТАЦИЈУ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА АПРИЛА 1944. ГОДИНЕ

СУБНОР АП Војводине и СУБНОР града Новог Сада полагањем венаца одали су пошту страдалим Јеврејима који су на данашњи дан масовно депортовани у нацистичке логоре уништења.

Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја априла 1944. године, обележава се сваког 26. априла. Крајем априла 1944. године, након преузимања власти у Мађарској, нацисти су покренули акцију ликвидације целокупне популације Јевреја у подручјима под контролом Мађарске и за неколико недеља у Аушвицу и другим логорима је убијено више стотина хиљада Јевреја. Из Новог Сада је депортовано 1900 Јевреја, а крај рата је дочекало само њих 300.

Обележавање страдања Јевреја у Новом Саду организовала је новосадска Јеврејска општина. Венце су на спомен-таблу у дворишту Синагоге положили заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић, Мирко Адам, председник Јеврејске општине и делегација СУБНОР-а АПВ и града Новог Сада.

У колективном сећању, 26. април 1944. године је свакако један од најтужнијих и најсрамнијих датума у новијој историји нашег града. Иако се знало да се приближава крај рата, да је слобода на корак од Новог Сада и да ће нацистички режим бити поражен, страшна нацистичка машинерија смрти се није зауставила у својој намери да са лица земље избрише све они који јој нису били подобни. Бројна Јеврејска заједница која је постојала у Новом Саду пре Другог светског рата, готово је престала да постоји. Српски народ који је исто страдални народ као и јеврејски и саосећа са болом који су Јевреји претрпели током Другог светског рата. Ми смо данас одали дужно поштовање и не желимо никада да видимо, ни у Србији, ни у другим државама слике патње, бола и страдања било ког народа.

26.04.2021.