ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА РОМЕ СТРАДАЛЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

Памтећи систематско искорењивање ромског, српског и јеврејског народа, којем је претходио најтежи облик дискриминације, обавезује све нас, али и будуће генерације, да заједно радимо на утемељењу друштва, у којем разлике неће бити мета на челу, ни препрека, већ оно што нас зближава,“ рекао је државни секретар Антић код Спомен комплекса „Стратиште“ у Јабуци код Панчева.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима су се обратили и председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић.

Комеморативна свечаност одржана је у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату Спомен-комплекса „Стратиште” у Јабуци, код Панчева. Церемонији су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, ромске националне мањине и ромске делегације, Скупштине града Београда, града Панчева, Јеврејске општине Панчево као чланови Дипломатског кора у Републици Србији, представници СУБНОР-а и удружења за неговање традиција.

Повод за одржавање комеморативних окупљања у Јабуци јесте сећање на 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године. Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме – Zigeunerlager.

Заточени Роми потицали су територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чехословачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано.

Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.

Геноцид над Ромима или Порајмос у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба која је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.