ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА РИСТОВАЧКОГ СТРАДАЊА

СУБНОР Града Врања, који негује слободарске традиције свих ослободилачких ратова Србије, и ове године, у условима Короне, учествовао je у обележавању 104. годишњице великог страдања Ристовчaна у Првом светском рату. У организацији Града Врања и Удружења потомака ратника Србије достојно  и са дужним пијететом обележено је страдање 53 мушкараца, цивила, од стране Бугарског окупатора. Заробљене жене, после великог мучења и малтретирања, избегле су сигурну смрт захваљујући немачком официру који није дозволио да буду побијене. Цео Ристовац је попаљен, остали су само школа и магацин са затвореницима. Село Ристовац је нестало, остао је само назив Селиште, да казује новим генерацијама да је ту 18. маја 1917. године било великог терора према цивилном становништву од стране бугарског окупатора.

Полагањем венаца и цвећа на платоу испред Споменика погинулим ратницима и цивилним жртвама 1912-1918. године, у Ристовцу, је достојно обележена годишњица страдања цивила. Венце и цвеће положиле су делегације – у име Града Врања, председник Скупштине Града др Дејан Тричковић са сарадницима, Министарство одбране и Војска Србије, у име СУБНОР-а Србије председник Скупштине проф. Мирољуб Стојчић, у име СУБНОР-а Града Врања председник Стојан Младеновић са сарадницима,  у име Удружења потомака ратника Србије председница проф. Оливера Ђорђевић са сарадницима и  ученици Основне школе у Ристовцу.

У име Града Врања скупу се обратио Председник Скупштине др Дејан Тричковић, истакавши: „Коста Пећанац, са неколико стотина устаника, 13. маја 2017. године, напао је железничку станицу у Ристовцу и нанео озбиљне губитке бугарској и немачкој посади, а уништио је и железнички мост преко Јужне Мораве, стопирајући на тај начин транспорт ка Солунском фронту. У потеру су, за њима, кренуле веома јака бугарске и немачке снаге, укључивши и авијацију. Тај пролазак чете Косте Пећанца кроз Ристовац послужио је Бугарима, као изговор, да спале све куће у овом месту и на свиреп начин побију све мушке главе које су нашли. Данас се са дужним пијететом сећамо трагичне погибије мештана Ристовца, не заборављајући да је наша морална дужност и обавеза да док постојимо нашим прецима, који несебично борили за достојан живот будућих поколења, одајемо дужно поштовање и захвалност. Не заборављамо да будемо поносни на наше хероје, не заборављамо јуначке подвиге, бројно тако малог, српског народа вредне сваког дивљења и поштовања“, рекао је Тричковић.

Одавање почасти започето је Државном химном „Боже правде“, у извођењу хора ученика ОШ „1. мај“ Вртогош, подручног одељења у Ристовцу, а завршено је минутом ћутања.

Миодраг Велиновић

Ристовац, Врање – 18. мај 2021.