OБЕЛЕЖЕНА 216.ГОДИШЊИЦА ЧУВЕНЕ БИТКЕ У ДЕЛИГРАДУ

Низом активности у цркви и порти светиње „Светих Архангела Михаила и Гаврилаˮ у Делиграду обележена је је јуче, 4. септембра, 216. годишњица чувене битке у овом месту из 1806. године када су српски побуњеници предвођени Карађорђем успели да одоле продору турских снага.

Након опела које је служио Епископ нишки Арсеније, државне делегације и представници удружења су положили венце на спомен костурници која се налази у цркви.

У име Владе Републике Србије венац је положио Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, делегацију Општине Алексинац је предводио председник Далибор Радичевић, затим изасланик ЊКВ престолонаследника Александра Дејан Богдановић, а сенима ратника поклонили су се и представници Војске Србије, Удружења резервних војних старешина Алексинац и УБНОР-а Алексинац и бројних удружења грађана опредељених за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Догађају је био присутан и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић.

У име домаћина госте је поздравио први човек алексиначке локалне самоуправе, Далибор Радичевић, истакавши значај обележавања ових датума из наше прошлости.

− Значај битке на Делиграду је велики не само за општину Алексинац него и за целу Србију. Овде на овом месту се бранила част, слобода и достојанство Србије . Зато је ово прилика да се још једном подсетимо наших славних предака који нису жалили да свој живот дају за слободу Србије − рекао је Радичевић.

Државни секретар Капор обраћајући се присутнима је казао да наши славни преци нису размишљали о цени слободе у коју се упуштају, јер су знали да је та цена највећа, да се слобода брани и плаћа животом, зато је велики број њих уткао своје животе у слободу коју ми данас живимо.

− Њихова је победа снажно одјекнула не само српским крајевима, него широм поробљеног света, пре свега православних земаља. Пробудила је наду да слобода може да буде достижна и подстакла је и друге да се подигну на побуну против турске власти и било је јасно да је фитиљ слободе који су потпалили Крарађорђеви устаници и победе на Мишару, Делиграду, Иванковцу незаустављиво су покренули разбијање османлијског царства. Како су нама преци предавали традицију још је већа наша обавеза, дужност и одговорност да негујемо сећање на њих и да пренесемо овим поколењима која долазе и онима који ће доћи иза. Ако ми и наши потомци будемо знали одакле долазимо и колико смо платили слободу коју ми данас заједно живимо то ћемо боље моћи држати правац и знати какву будућност желимо − додао је државни секретар Капор приликом обраћања.

Након церемонијалног дела обележавања 216. годишњице Боја на Делиграду одржан је пригодан културно-уметнички програм у организацији Центра за културу и уметност из Алексинца.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз техничку помоћ Општине Алексинац, било је организатор државне церемоније уз војне почасти.