ОБЕЛЕЖЕНА 41 ГОДИШЊИЦА СМРТИ ЈОСИПА БРОЗА ТИТА

У Љубљани је, у Клиничком центру, 4. маја 1980. године преминуо председник СФР Југославије маршал Јосип Броз Тито. Сахрањен је, по сопственој жељи, у Кући цвећа на Дедињу, у оквиру резиденције у Ужичкој улици, 8. маја 1980.

У Београду се, од палате тадашње Савезне народне скупштине на Булевару револуције где је ковчег био изложен, погребна поворка пешице кретала до омањег здања у врту које је Тито у задњим годинама често користио и по сахрани, са пратећим простором, претворен у музеј предмета везаним за период пре и после Другог светског рата истакнутог револуционара, партизанског команданта и цењеног државника у међународним односима.

На највећу сахрану 20. века дошло је 209 делегација из 128 земаља широм света. Међу њима 31 шеф државе, четири краља, шест принчева, 22 премијера, 47 министара спољних послова.

Заставе на Бакингемској палати, Капитол Хилу, Кремљу, Јелисејским пољима, Хофбургу спуштене су на пола копља.

Стигао је совјетски председник Брежњев, мајка америчког председника Картера и потпредседник Мондејл, председници Италије, Финске, суседних земаља, британска и индијска премијерка, Маргарета Тачер и Индира Ганди, генерални секретар ОУН, многе истакнуте личности са свих континената.

Сваке године су се, на дан смрти, у Кући цвећа у Београду окупљале хиљаде људи из свих крајева негдашње заједничке државе да би председнику и маршалу одали част. Забележен је велики број туриста из разних крајева Европе, из земаља које нису имале административне везе са Југославијом. Бивши Југословени, међу њима и доста младог узраста, носили су заставе, портрете покојног председника, цвеће и уписивали у спомен-књигу речи похвале за период о коме су можда само слушали или учили у школама.

Овог 4. маја као и прошле године број присутних је смањен из здравствених разлога због пандемије изазване коронавирусом, али су званичне делегације, на основу одобрења епидемиолошких служби по прописма које налажу здравствене мере, изразиле поштовање дугогодишњем председнику, цењеном вођи победника партизана антифашиста у Другом светском рату и потом угледном државнику у свету.

Венац СУБНОР-а Србије положили су председник Видосав Ковачевић, испред Секције Прве пролетерске бригаде Олга Стојиљковић и члан СУБНОР-а омладинац Милош Јоксимовић. 

Делегација је затим на гроб Јованке Броз положила цвеће и одала јој дужну пошту.

Председник Видосав Ковачевић уписао се у спомен-књигу у Кући цвећа.

Венце су положиле и делегације СУБНОР-а Савског венца и 6.личке дивизије „Никола Тесла“.