ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ДЕСАНТА НА ДРВАР

У организацији општине Дрвар, 25. маја 2022. године, свечано је обележена 78. годишњица “Десанта на Дрвар”. На позив Општине, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије било је организатор одласка делегације на ову значајну манифестацију.

Програм обележавања започео је полагањем венаца које су бројне делегације положиле код порушеног Споменика жртвама фашистичког терора.

Венце су, међу осталим, положила изасланства општина Дрвар, Источни Дрвар и Дринић – Петровац, као удружења и организације које негују традицију Народноослободилачке борбе из Београда, Бугојна, Илијаша, Цазина, Бањалуке, Тузле, Мостара, Сребреника, затим изасланства Тузланског и Сарајевског кантона као и  бранитељске удруге Дрвар – Источни Дрвар.

У свом пригодном обраћању начелница општине Дрвар, Душица Рунић, истакла је како је управо у Дрвару остварена победа над фашизмом.

“Дрвар је 25. маја 1944. године рекао „НЕ“ непријатељу и тако уписао своје име међу хероје”, рекла је Рунић, нагласивши да се Дрвар с поносом присећа и чува своју богату историју.

Одавајући почаст учесницима Народноослободилачке борбе начелница је пожелела свим гостима добродошлицу у Дрвар.

Сеад Ђулић, председник САБНОР-а БиХ, нагласио је да су Титове битке добијене, а сада предстоји борба за останак деце и просперитет целог региона јер само здружени можемо напред.

У име СУБНОР-а Србије, Прве Пролетерске НОУ бригаде и Шесте и 35. Личке дивизије Олга Стоиљковић Трифуновић је цитирала речи песника „Где ја стадох – Ти продужи“, преносећи поздраве Народног хероја генерал-пуковника Петра Матића Дулета.

„Борци НОР-а биолошки одлазе, али ми, њихова деца, унуци, чувари истине о партизанској борби смо ту данас, у Титовом Дрвару. Регион бивше Југославије  везује заједнички, сличан језик, обичаји, музика, спорт па и економија јер удружени можемо све“ истакла је Олга Стоиљковић Трифуновић и додала „Данашња генерација у СУБНОР-у Србије, на челу са председником генералом Видосавом Ковачевићем, неће никада одустати“.

На бину је позвала Валерију Скрињар Тврз, једину међу присутнима Титову партизанку, једну од 100.000 жена под оружјем у НОВ и ПОЈ, која је упутила поруку братства и јединства за коју су они пошли  уз Тита и партизанске јединице у ослобођење поробљене Југославије – своје тадашње домовине.

На крају свог обраћања Олга Стоиљковић Трифуновић је позвала представнике многобројних партијских организација који су дошли да на рушевину од споменика положе венац, помогну начелници Града Дрвара, а не опструишу, јер је то изнад било каквих политиканских интереса.

„Дрвар је град свих нас, али првенствено вас који живите овде и одлучујете о приоритетима од значаја за ваш град“.

У културно-забавном програму учествовала je младост Дрвара и околине. Деца из вртића „Мајка храброст“, етно-ансамбл “Успомене” и етно-група “Царза”, од најмлађих па све до сениора, чувара фолклорне баштине народа Босне и Херцеговине.

Привилегија је била бити у њиховом друштву 25. маја 2022. године.

Пред почетак манифестације, начелница Општине Дрвар, Душица Рунић, организовала је пријем наше делегације у свом кабинету. У срдачном разговору договорена је будућа сарадња и том приликом размењени су пригодни поклони. Начелница је чланове делегације позвала да посете обновљену Титову пећину и Музеј „25.мај“.